Članovi projektnog tima DeMS-GBB učestvovali na 11. međunarodnoj konferenciji IcETRAN u Nišu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Članovi projektnog tima DeMS-GBB, prof. dr Tatijana Dlabač, mr Nemanja Pudar i mr Ilija Knežević, učestvovali su na 11. Međunarodnoj konferenciji o elektrotehnici, elektronici i računarstvu - IcETRAN, koja se održala od 3. do 6. juna 2024. godine. Domaćin ovogodišnje ETRAN i IcETRAN konferencije bio je Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu.

Rad pod nazivom "Possible Integration of PV Systems on Ferries in Boka Bay", čiji su autori mr Nemanja Pudar, mr Ilija Knežević, prof. dr Martin Ćalasan, prof. dr Maja Krčum i prof. dr Tatijana Dlabač, prezentovan je u okviru Specijalne sekcije "Outlooks and Challenges in Urban Solar Applications". Ovom sekcijom predsjedavala je prof. dr Ivana Radonjić-Mitić.

Fokus rada je bio na upotrebi fotonaponske (PV) tehnologije u kontekstu trajekata koji bi operisali na potencijalno novoj ruti u Bokokotorskom zalivu.

Ovo je bila prilika da se promoviše nacionalni naučno-istraživački projekat "Dekarbonizacijom u pomorskom sektoru do zelenog Bokokotorskog zaliva - DeMS-GBB". Članovi projektnog tima su u prethodnom period uspostavili značajnu saradnju sa prof. dr Milutinom Petronijevićem koji je rukovodilac Laboratorije za mikro-mreže i pametne mreže (eng. Laboratory for micro-grids and smart-grids), te su tako mr Nemanja Pudar i mr Ilija Knežević imali priliku da borave na Elektronskom fakultetu u Nišu kroz kratkoročne mobilnosti u sklopu konkursa za naučno-istraživačku djelatnost Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.