Five Grupa prezentovala napredna tehnološka rješenja




Five Grupa prezentovala napredna tehnološka rješenja

Five Grupa predstavila je svoju naprednu VR/AR/hibridnu tehnologiju e-simulacija za potrebe Ministarstva Odbrane i Vojske Crne Gore. Ova tehnologija ima veliki potencijal primjene u vojnoj industriji.
Razvoj napredne tehnologije rezultat je saradnje sa Univerzitetom Crne Gore, a upravo su stručnjaci iz oblasti mašinstva i informatike aktivno učestvovali u čitavom procesu. Five Grupa aktivno sarađuje sa univerzitetskim jedinicama - Pomorskim fakultetom u Kotoru, gdje se razvija nautički i brodomašinski e-simulator za potrebe naših pomoraca, kao i Mašinskim fakultetom u Podgorici, koji je zadužen za fizičke komponente ovih sistema.
Tehnologija koristi kombinaciju virtuelne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR), čime omogućava simulacije različitih scenarija iz domena pomorstva, vazduhoplovstva i obuke kopnenih snaga, ali i različitih elementarnih nepogoda, što može značajno unaprijediti pripremu vojnih kadrova za takve situacije. Pored toga, hibridna komponenta dodatno unapređuje iskustvo koje može, u značajnoj mjeri, povećati operativnu efikasnost na terenu.
Tokom prezentacije, predstavnici Five Grupe demonstrirali su nautičke simulatore koji se mogu koristiti za obuku pomorskih oficira u različitim kontrolisanim uslovima. Takođe, prikazano je na koji način ova tehnologija može poboljšati komunikaciju i koordinaciju među različitim jedinicama, što je od suštinskog značaja za vojne operacije.
Vojska Crne Gore izrazila je veliko interesovanje za ovu tehnologiju, prepoznajući njene potencijale za poboljšanje obuke i operativnih sposobnosti. Nakon prezentacije, prisutni su bili u prilici da se bliže upoznaju sa ovim sistemima i isprobaju neke od njih.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.