Posjeta ambasadora Republike Turske Pomorskom fakultetu Kotor




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

           Nakon posjete visoke delegacije Republike Turske 26. aprila ove godine, turski ambasador u Crnoj Gori, Njegova ekselencija gospodin Bariš Kalkavan ponovo je posjetio Pomorski fakultet Kotor u utorak, 2. jula 2024. godine. U pratnji Nj.E. ambasadora Kalkavana, Fakultet je posjetio i njegov saradnik, gospodin Erdem Demirći. Ispred Fakulteta, goste su dočekali dekanica Fakulteta, prof. dr Tatijana Dlabač, prodekani doc. dr Stevan Kordić, doc. dr Zorica Đurović i prof. dr Senka Šekularac Ivošević, uz ostale kolege koje su se potrudile da visoki predstavici budu dočekani i ugošćeni na adekvatan način.

Posjeta Nj.E. gospodina Kalkavana nastavak je inicijative pokrenute tokom prethodnog sastanka kojemu su prisustvovali i predstavnici turske Pomorske komore. I ovom prilikom, govorilo se o mogućim oblicima saradnje u oblastima edukacije i obuka pomorskog kadra, te zajedničim naučno-istraživačkim aktivnostima. Pomenut je i zajednički projekat koji Fakultet ima sa Univerzitetom u Gaziantepu, koji je grad pobratim našeg grada Kotora.

U srdačnom i konstruktivnom razgovoru, Njegova ekselencija iskazala nedvosmislenu podršku povezivanju našeg Fakulteta i Univerziteta sa srodnim institucijama u Turskoj, prevashodno povezivanju Pomorskog fakulteta Kotor i Univerziteta Piri Reis u Istanbulu, sa kojim naša institucija već ima ostvarenu komunikaciju u tom pravcu. Jedan od konkretnih vidova saradnje u bliskoj budućnosti na kojemu će se raditi u narednom periodu biće i predstojeća konferencija pomorskih nauka 4th Kotor International Maritime Conference – KIMC 2024.

Takođe, bilo je govora o konkretnim zajedničkim aktivnostima u oblasti pomorskog prava, u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta Crne Gore i drugim relevantnim institucijama dvije države. U nastavku su se razmatrale i mogućnosti zajedničkih edukativnih plovidbi studenata pomorskih struka dvije države, te saradnja u oblasti edukacije i istraživanja u vezi sa pomorskom logistikom i lučkim operacijama. Govorilo se i o mogućnostima saradnje u oblasti podvodne arheologije i gostujućim predavanjima, pri čemu se Nj.E. gospodin Kalkavan rado odazvao na poziv da u narednom semestru i sam održi predavanje za naše studente iz oblasti pomorskog prava koje je i njegova uža struka.

Dogovoreni su prvi naredni koraci i iskazana spremnost za otvorenom komunikacijom u vezi sa svim inicijativama koje bi povezale Pomorski fakultet Kotor sa srodnim institucijama iz Republike Turske, uz neposrednu podršku ambasade Republike Turske u Crnoj Gori i Nj.E. gospodina Kalkavana lično.  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.