Priče o naučnicima iz dijaspore kroz objektiv talentovanih studenata Fakulteta političkih nauka




Priče o naučnicima iz dijaspore kroz objektiv talentovanih studenata Fakulteta političkih nauka

Uz podršku Komunikacijskog i PR centra Univerziteta Crne Gore i mentora prof. dr Nataše Ružić mladi novinari, inače odabrani studenati osnovnih studija i odabrani studenti master studija studijskog programa Medijske studije i novinarstvo sa Fakulteta političkih nauka, iskoračili su iz amfiteatra i zaronili duboko u svijet naučnih perspektiva intervjuišući naučnike i istraživače koji su bili učesnici međunarodnog simpozijuma „Dani dijaspore i prijatelja Crne Gore“ koji je održan u oktobru na Univerzitetu Crne Gore.

Kroz razgovore koje su vodile, studentkinje Aleksandra Despotović, Amanda Ujkić, Anđela Ašanin, Isidora Kovačević, Kristina Radović i Mia Kružić nijesu samo pokušale da prenesu informacije, već su težile da stvore uzbudljivu mrežu ideja i stavova, teorije i prakse, prošlosti i sadašnjosti te tako pokušale da oblikuju novinarsko istraživanje u cilju razumijevanja naučnika i istraživača iz dijaspore i njihovog značaja i uticaja na Crnu Goru.

U danima koji slijede čitaćete, između ostalog, o profesoru Ivanu Božoviću i njegovom viđenju kako se velika otkrića događaju ljudima jednom u životu. Profesor Miodrag Mateljević podijeliće sa vama svoje viđenje kako i koliko male zemlje imaju potencijala da, u sinergiji sa dijasporom, mogu doseći sam vrh nauke i njenih dostignuća. Istraživač i inženjer Nikola Bešić govoriće o geologiji, istraživanju kriosfere, meteorologiji i klimatologiji, ali i o planinarenju i razlici studiranja u inostranstvu i Crnoj Gori. Molekularni biolog Elma Kurtagić govoriće o istraživanjima koja se odnose na razumijevanju kompleksnosti raka, autoimunih i rijetkih bolesti, a zatim i o razvoj novih ljekova, ali i o tome koliko je teško i zahtjevno studirati van Crne Gore i da li je moguće uskladiti obaveze roditeljstva i karijere u inostranstvu...

Priče napisane kroz objektiv naših talentovanih studenata možete čitati na stranici Fakulteta političkih nauka.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.