Onlajn sastanak projekta HAWKING: Virtuelna saradnja i osiguranje kvaliteta




Na onlajn sastanku od 23. maja 2024. godine, koji su organizovali Univerzitet Crne Gore (UCG) i Univerzitet u Mariboru (UM), prisustvovali su predstavnici svih partnerskih institucija sa projekta HAWKING, čime je potvrđena posvećenost smanjenju digitalne nepristupačnosti za nove generacije. Ciljevi sastanka bili su pregled napretka, predstavljanje nove strukture virtuelne kancelarije za upravljanje projektima i implementacija procesa osiguranja kvaliteta.

Univerzitet u Mariboru (UM), kao lider Radnog paketa 1 (WP1), predstavio je dosadašnji napredak u virtuelnoj valorizaciji prethodnih projekata. Cilj je bio da se identifikuju dosadašnja dostignuća i preostali zadaci kako bi se osiguralo da doprinosi projekta HAWKING budu značajni i komplementarni. Do sada je devet institucija dostavilo svoje analize, dok se analize od preostale četiri očekuju do 29. maja 2024. godine za kada je zakazan sledeći sastanak.

Univerzitet Crne Gore (UCG) predstavio je novu strukturu virtuelne kancelarije za upravljanje projektima na Google Drive-u. Partneri su zamoljeni da pregledaju novu strukturu i organizuju svoje foldere u skladu sa primjerima koji su dati. UCG takođe razvija šablone za efikasnu implementaciju projekta, uključujući liste prisutnosti, zapisnike sa sastanaka i agende događaja. Partneri treba da postave logotipe svojih institucija u određeni folder, nakon čega će UCG kreirati memorandum projekta.

Institut za Zapadni Balkan (WEBIN) predstavio je Plan upravljanja kvalitetom i relevantne šablone, koji su postavljeni u virtuelnu kancelariju. Predloženi vremenski okvir za evaluaciju kvaliteta obuhvata tri nedelje: jednu nedelju za pregled i komentare, jednu za integraciju komentara i poslednju za finalnu evaluaciju. Partneri, takođe, treba da popune matrice aktivnosti komunikacije i diseminacije, kao i da pregledaju i, po potrebi, predlože nove rokove za projektne isporuke.

Na sastanku su donešeni sledeći zaključci:

  1. UM: Završiti analizu pristiglih podnesaka i kontaktirati preostale institucije do 29. maja.
  2. Svi partneri: Pregledati novu strukturu virtuelne kancelarije, postaviti logotipe i pripremiti isporuke u skladu sa planom osiguranja kvaliteta.
  3. UDAS: Dizajnirati šablon za projektne prezentacije za potrebe komunikacije i diseminacije.
  4. UCG: Finalizirati i distribuirati šablone za sastanke i izvještavanje, te razgovarati o budućim aktivnostima na predstojećem sastanku u Sarajevu, 04-05. juna 2024. godine.

Projekat HAWKING nastavlja sa svojim radom i predanošću cilju smanjenja digitalne nepristupačnosti, uz aktivno učešće i koordinaciju svih partnerskih institucija.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.