Konzorcijum Ulysseus dobio sredstva Evropske komisije za projekat PATH




Konzorcijum <span class="CyrLatIgnore">Ulysseus</span> dobio sredstva Evropske komisije za projekat <span class="CyrLatIgnore">PATH</span>

Personalizovani AI alat za etičko savjetovanje o karijeri: put ka promjeni u upotrebi AI u uslugama savjetovanja o karijeri

Projekat je odobrila Evropska komisija uz maksimalno finansiranje od 400.000 €. Ovaj projekat predstavlja značajan napredak u uslugama savjetovanja o karijeri u šest učesničkih visokoškolskih ustanova (VSU) – Univerzitet u Sevilji (Španija), Univerzitet Côte d’Azur (Francuska), Univerzitet u Đenovi (Italija), Tehnički univerzitet u Košicama (Slovačka), MCI | The Entrepreneurial School® (Austrija) i Univerzitet primijenjenih nauka Haaga-Helia (Finska). Napredak će postići kroz razvoj etičkog AI alata.

Projekat PATH je osmišljen da unaprijedi usluge savjetovanja o karijeri visokoškolskih ustanova razvijanjem TRL 2 PATH prototipa, uspostavljanjem održive mreže i saradnje sa ključnim zainteresovanim stranama u evropskom ekosistemu savjetovanja o karijeri kao što su Cedefop i PES Knowledge Centre, te unapređenjem istraživačkih kapaciteta Konzorcijuma u AI ekspertske sisteme za savjetovanje o karijeri. TRL (Technology Readiness Level) označava fazu u kojoj je tehnološki koncept i/ili aplikacija formulisana.

Dalje, ključne aktivnosti projekta PATH uključivaće analizu stanja AI softverskih rješenja za savjetovanje o karijeri i novog evropskog regulatornog okvira za AI (AI Act), definisanje funkcionalnih, nefunkcionalnih i etičkih zahtjeva za PATH, validaciju kataloga zahtjeva, razvoj PATH TRL 2 softverskog prototipa i izradu Akcionog plana za dalji razvoj alata do TRL 6/7.

Savjetovanje o karijeri putem etičkog AI alata

Primarni ishod projekta PATH biće promjena paradigme u korišćenju vještačke inteligencije u uslugama savjetovanja o karijeri unutar učesničkih visokoškolskih ustanova. Ovo će direktno uticati na strategiju i akcioni plan Ulysseus programa za razvoj karijere, pokretanjem razvoja održivog alata koji balansira interakciju između čovjeka i mašine, poštujući najviše etičke standarde.

U okviru projekta PATH, biće identifikovani istraživački izazovi i potencijalni partneri za kolaborativne RTDi projekte u AI aplikacijama za savjetovanje o karijeri, kao i mogućnosti za saradnju sa regionalnim ekosistemima obrazovanja, obuke, zapošljavanja i preduzetništva.

Projekat će biti u skladu sa evropskim regulatornim okvirom uspostavljenim AI aktom i drugim institucijama kao što su UNESCO i OECD, kako bi se adresirali rizici povezani sa alatima za savjetovanje o karijeri koji koriste vještačku inteligenciju.

Veza ka ciljevima Ulysseus-a

Kao satelitski projekat Ulysseus-a, PATH će doprinijeti ciljevima Saveza poboljšanjem kvaliteta profesionalnih savjetodavnih usluga, proširenjem usluga i opsega Ulysseus-a, te jačanjem mreže zajednice i pridruženih partnera (APs). Na kraju će to poboljšati mogućnosti za zapošljavanje i preduzetništvo za studente i diplomce, olakšavajući njihov prelazak na tržište rada.

Ulysseus je jedan od 64 evropska univerziteta koje je odabrala Evropska komisija da postanu univerziteti budućnosti. Na čelu sa Univerzitetom u Sevilji, Savez obuhvata još sedam univerziteta u Evropi: Univerzitet u Đenovi, Italija; Univerzitet Côte d’Azur, Francuska; Tehnički univerzitet u Košicama, Slovačka; MCI | The Entrepreneurial School®, Austrija; Univerzitet primijenjenih nauka Haaga-Helia, Finska; Univerzitet u Minsteru, Njemačka i Univerzitet Crne Gore, Crna Gora.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.