Otvoreni pozivi za sajber bezbjednost, digitalne kapacitete i tehnologiju u okviru programa Digitalna Evropa




Otvoreni pozivi za sajber bezbjednost, digitalne kapacitete i tehnologiju u okviru programa Digitalna Evropa

Komisija je otvorila pozive u vrijednosti od preko 210 miliona eura u okviru Programa Digitalna Evropa (DEP) za projektne prijedloge za jačanje sajber bezbjednosti i digitalnih kapaciteta širom EU.

Iznos od 35 miliona eura biće opredijeljen za projekte zaštite velikih industrijskih postrojenja i kritične infrastrukture. Dodatnih 12,8 miliona eura biće uloženo u dalje uspostavljanje, podršku i proširenje nacionalnih i prekograničnih Operativnih centara za sajber bezbednost (SOC). Iznos od 35 miliona eura biće opredijeljen primjeni najsavremenijih tehnologija i alata za sajber bezbjednost; 20 miliona eura će ići za podršku državama članicama u primjeni zakona EU o sajber bezbjednosti i nacionalnih strategija za sajber bezbjednost. Rok za prijavu na pozive u vezi sa sajber-bezbjednošću je 21. januar 2025.

Za kapacitete digitalnih vještina, 55 miliona eura biće uloženo u napredne digitalne vještine, za dizajn i realizaciju programa visokog obrazovanja u ključnim oblastima digitalne tehnologije. Da bi se pomoglo državama članicama da ostvare ciljeve Programa politike digitalne decenije, 25 miliona eura biće uloženo u aktivnosti za olakšavanje pokretanja različitih projekata u više država kroz Konzorcijume evropskih digitalnih infrastruktura (EDIC). Dodatnih 20 miliona eura je namijenjeno za dalji razvoj evropskih lokalnih digitalnih blizanaca (digitalne verzije lokalnih zajednica). Osam miliona eura biće uloženo u Evropske opservatorije za digitalne medije (EDMO) za finansiranje rada nezavisnih regionalnih centara za analizu i borbu protiv dezinformacija u digitalnim medijima. Rok za prijavu za ove pozive vezane za digitalne vještine je 21. novembar 2024.

Više informacija možete pronaći u Radnom programu DEP-a za sajber bezbjednost i u Glavnom programu rada DEP-a. Dodatne informacije o pozivima za podnošenje prijedloga projekata za sajber bezbjednost možete pronaći ovdje. Ostali pozivi biće objavljeni sljedeće godine nakon usvajanja Programa rada Digitalna Evropa 2025 – 2027.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.