Potpisan sporazum o učešću Crne Gore u EU programu „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“




Potpisan sporazum o učešću Crne Gore u EU programu „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“

Vlada Crne Gore potpisala je sporazum sa Evropskom komisijom kojim se omogućuje svim javnim i privatnim institucijama, institucijama visokog obrazovanja, nevladinim organizacijama, institucijama civilnog društva, itd. da učestvuju u programu Građani, jednakost, prava i vrijednosti – CERV 2021-2027.

Program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) pokrenut je 2021. godine sa trajanjem od sedam godina, do 2027, a nastao je zajedno sa programom Pravda 2021-2027 u okviru Fonda za pravdu, prava i vrijednosti.

Program CERV nastoji da podrži i razvije otvorena, pravno uređena, demokratska, jednaka i inkluzivna društva, zasnovana na vladavini prava. To uključuje živo i osnaženo civilno društvo, koje podstiče demokratsko, građansko i društveno učešće ljudi i njeguje bogatu raznolikost evropskog društva, izgrađenog na našim zajedničkim vrednostima, istoriji i pamćenju.

 

CERV program sastoji se od četiri stuba:

  1. Jednakost, prava i rodna ravnopravnost - promovisanje prava, nediskriminacije, jednakosti (uključujući rodnu ravnopravnost) i unapređenje uvođenja rodnih pitanja i nediskriminacije;
  2. Angažovanje i učešće građana – promovisanje angažovanja građana i učešća u demokratskom životu Unije, razmjene između građana različitih država članica i podizanje svijesti o zajedničkoj evropskoj istoriji;
  3. Dafne – za borbu protiv nasilja, uključujući rodno zasnovano nasilje i nasilje nad djecom;
  4. Vrijednosti Unije – zaštitita i promovisanje vrijednosti Unije.

Organizacije civilnog društva aktivne na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i transnacionalnom nivou, kao i druge zainteresovane strane, mogu se prijaviti za dobijanje sredstava od CERV-a za inicijative koje imaju za cilj angažovanje građana, jednakost za sve i zaštitu i promociju prava i vrijednosti EU.

U skladu sa navedenim, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava je imenovalo kontakt osobu za CERV, načelnicu Odjeljenja za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova g-đu Irenu Varagić: irena.varagic@mmp.gov.me.

Aktivni pozivi u okviru ovog programa dostupni su na EU Funding & Tenders portalu.

U prilogu je informacija o potpisanom sporazumu, dostupna i na sajtu Vlade Crne Gore.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.