Usvojena Alumni strategija i kreirana interaktivna internet stranica Alumni zajednice Univerziteta Crne Gore




Usvojena Alumni strategija i kreirana interaktivna internet stranica Alumni zajednice Univerziteta Crne Gore

Na kraju prve godine međunarodnog projekta AL4LIFE („Western Balkan entrepreneurial university alliances – keeping in touch for lifelong relations”), kojim rukovodi Univerzitet Crne Gore i koji se sprovodi u okviru Erasmus+ programa izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju, realizovane su značajne aktivnosti koje će doprinijeti uspostavljanju alumni struktura, jačanju veza sa alumnistima i njihovom uključivanju u funkcionisanje univerziteta.

Partnerske ustanove u projektu su Univerzitet u Bolonji, Autonomni univerzitet u Madridu, Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet u Mitrovici i Međunarodni poslovni koledž u Mitrovici.

Generalni cilj projekta je formiranje i institucionalizacija struktura alumnista, uključivanje alumnista u nastavni, mentorski i istraživački proces, kao i u jačanje veza univerziteta sa privredom. Angažovanjem alumnista unaprijediće se studijski programi i nastavne metode, prije svega kroz jačanje segmenta praktične obuke i preduzetništva, a uz saradnju sa Kancelarijom za razvoj karijere i cjeloživotno učenje sprovodiće se i aktivnosti na jačanju profesionalnih i ličnih vještina studenata, sve u cilju boljeg usklađivanja sa potrebama tržišta rada tj. bolje zapošljivosti diplomiranih studenata. Projekat predviđa i unapređenje istraživačkih kapaciteta UCG-a, njihovog finansiranja, komercijalizacije i povezivanja sa inovativnim potencijalom privrede, čemu će doprinijeti uspostavljanje Alumni katedre za istraživanje („Alumni Research Chair”) i sistema za dodjelu stipendija studentima doktorskih studija.

Kao polazna osnova za ostvarenje navedenih aktivnosti i ciljeva, pripremljena je Alumni strategija UCG-a sa Akcionim planom, za period od 2024. do 2029. godine, koja je na osnovu pozitivnog mišljenja Senata usvojena od strane Upravnog odbora na sjednici održanoj 29.02.2024. godine. Strategija je napravljena uzimajući u obzir najbolje evropske prakse vezane za prioritete i modele povezivanja univerziteta i alumnista, na koje su ukazali projektni partneri iz EU.

Kreirana je interaktivna internet platforma alumni zajednice UCG-a, čiji je sastavni dio baza podataka i sistem za registraciju alumnista. Pored pružanja informacija i promovisanja alumni zajednice i njenih aktivnosti, svrha platforme je da omogući i podstakne komunikaciju, povezivanje i saradnju sa alumnistima.

Prilagođen je pravni okvir u svrhu formalnog uključivanja alumni zajednice u obrazovni, istraživački i razvojni segment Univerziteta Crne Gore – sljedeća dokumenta su usvojena od strane Senata, na sjednici održanoj 23.02.2024. godine: Pravila o dopunama Pravila studiranja na osnovnim studijama, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uslovima i načinu angažovanja gostujućeg profesora i istaknutog stručnjaka/istaknutog umjetnika na Univerzitetu Crne Gore, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o saradnji sa naučnom dijasporom.

Definisani su principi za formiranje alumni struktura na UCG-u. Na svakom fakultetu je imenovana osoba koja je nadležna za saradnju sa alumni zajednicom. Do septembra ove godine, pored Alumni asocijacije i Savjetodavnog odbora za alumni dijasporu, koji će biti formirani na centralnom nivou UCG-a, formiraće se i alumni klubovi na svim fakultetima na kojima nisu već formirani.

Pripremljen je Akcioni plan za saradnju Kancelarije za razvoj karijere i cjeloživotno učenje i Alumni asocijacije, u svrhu usklađivanja njihovih aktivnosti i organizovanja zajedničkih događaja, što će doprinijeti boljem povezivanju alumni zajednice, univerziteta i privrede i jačanju profesionalnih i ličnih vještina studenata.

Navedene aktivnosti i rezultati će omogućiti da Univerzitet Crne Gore izgradi snažnu mrežu i zajednicu angažovanih alumnista, koji će biti od koristi ne samo ustanovi i njenim bivšim, sadašnjim i budućim studentima, već i društvu u cjelini.

Internet stranica projekta AL4LIFE: www.al4life.ucg.ac.me

Internet platforma alumni zajednice UCG-a: https://alumni.ucg.ac.me

Alumni strategija UCG-a se može naći ovdje: LINK

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.