Održan sastanak sa partnerima iz EU u projektu AL4LIFE, posvećen pripremi strategije, propisa i infrastrukture za uključenje alumnista u aktivnosti univerziteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U projektu AL4LIFE („Western Balkan entrepreneurial university alliances – keeping in touch for lifelong relations”), koji se realizuje u okviru Erasmus+ programa izgradnje kapaciteta u u visikom obrazovanju i u kojem je Univerzitet Crne Gore koordinatorska ustanova, 12. februara ove godine u rektoratu je održan sastanak sa predstavnicima svih partnerskih univerziteta iz EU koji učestvuju u projektu.

Pored univerziteta iz EU – Univerziteta u Bolonji, Autonomnog univerziteta u Madridu i Univerziteta u Ljubljani, u projektu učestvuju i Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet u Mitrovici i Međunarodni poslovni koledž u Mitrovici, na kojima je predviđena realizacija istih projektnih aktivnosti kao na Univerzitetu Crne Gore, uz podršku, transfer znanja i iskustava projektnih partnera iz EU.

Generalni cilj projekta je formiranje i institucionalizacija struktura alumnista na partnerskim ustanovama sa Zapadnog Balkana, uključivanje alumnista u nastavni, mentorski i istraživački proces, kao i u jačanje veza ovih visokoškolskih ustanova sa privredom. Angažovanjem alumnista unaprijediće se studijski programi i nastavne metode, prije svega kroz jačanje segmenta praktične obuke i preduzetništva, a uz saradnju sa Kancelarijama za razvoj karijere i cjeloživotno učenje, tj. sa Karijernim centrima, sprovodiće se i aktivnosti na jačanju profesionalnih i ličnih vještina studenata, sve u cilju boljeg usklađivanja sa potrebama tržišta rada tj. bolje zapošljivosti diplomiranih studenata.

Projektom je predviđeno uspostavljanje struktura alumnista i imenovanje nadležnih/kontakt osoba na svim fakultetima UCG-a, kreiranje internet stranice UCG-a posvećene alumnistima, njihovoj organizaciji i aktivnostima, kreiranje softvera za upravljanje bazom podataka o alumnistima i interaktivnom internet platformom za komunikaciju sa alumni zajednicom itd.

Projekat predviđa i unapređenju istraživačkih kapaciteta UCG-a, njihovog finansiranja, komercijalizacije i povezivanja sa inovativnim potencijalom privrede, čemu će doprinijeti uspostavljanje Alumni katedre za istraživanje („Alumni Research Chair”) i sistema za dodjelu stipendija studentima doktorskih studija.

Sastanak sa EU partnerima je bio posvećen temama u vezi izrade Alumni strategije UCG-a (koja se odnosi na period od 2024. do 2029. godine) i formiranja institucionalnog okvira u svrhu povezivanja sa alumnistima i njihovog uključivanja u obrazovni, istraživački i razvojni segment UCG-a.

Prorektorka prof. dr Sanja Peković, rukovoditeljka projekta, predstavila je trenutna pravila i stanje na UCG-u vezano za relacije sa privredom, za angažman predavača/ko-mentora iz privrede itd, a zatim je predstavila trenutni proces pripreme pravnog okvira, infrastrukture i kriterijuma za uključivanje alumnista u aktivnosti univerziteta.

Dr Srna Sudar, rukovoditeljka Kancelarije za projekte, predstavila je nacrt Alumni strategije UCG-a (uključujući strateške smjernice i akcioni plan za saradnju UCG-a i alumnista) koja je pripremljena uzimajući u obzir preporuke koje su tokom projekta dali partneri iz EU, kao i stanje u vezi pripreme interaktivne platforme sa bazom podataka alumnista.

Ana Zdravkov, iz Kancelarije za razvoj karijere i cjeloživotno učenje, predstavila je način funkcionisanja i aktivnosti Kancelarije, kao i mogućnosti za njihovo integrisanje sa aktivnostima alumni struktura UCG-a koje su planirane AL4LIFE projektom.

Potpredsjednik alumni kluba Ekonomskog fakulteta, mr Nemanja Popović, saradnik u nastavi, predstavio je način učlanjivanja alumnista, način funkcionisanja kluba, aktivnosti, kao i očekivanja od AL4LIFE projekta.

Internet stranica projekta: www.al4life.ucg.ac.me



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.