Univerzitet Crne Gore i EIT HEI ABCD projekat na DeepTech Alliance Industry 4.0 samitu 2023. u Ljubljani 29.11.2023.




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore učestvuje u EIT HEI ABCD projektu, kao prvom projektu u Crnoj Gori  koji je podržan od strane EIT HEI inicijative.

DeepTech Alliance Industry 4.0 samit 2023 je okipio predstavnike Alijanse, kao i obezbijedio predstavljanje (pitch) dubokotehnoloških (deep tech) ekosistema i startapova jugoistočne Evrope koji učestvuju u programu obuke (u trajanju od 9 nedelja) u okviru ABCD projekta. Pet startapova iz Sjeverne Makedonije, Srbije i Albanije su danas imali mogućnost da predstave svoje biznis ideje, koje su razvijene koristeći biznis canvas model i time zadobiju pažnju mogućih investitora i ostalih startpova u Evropi.

ABCD projekat je prvi projekat u regionu Zapadnog Balkana i jugoistošne Evrope koji podržava i jača dubokotehnološku (deep tech) zajednicu i time doprinosi jačanju inovativnog i preduzetničkog potencijala u regionu i šire, čime se uvećava strateški značaj i doprinos projekta jačanju ekonomija zemalja regiona.

Partneri u projektu su: Metropolitan univerzitet iz Budimpešte (METU) (vodeći partner), Mađarska; Univerzitet u Sarajevu (UNSA), Bosna i Hercegovina; Politehnički univerzitet u Tirani (UPT), Albanija; Univerzitetski Američki koledž Skoplje (UACS), Sjeverna Makedonija; Poslovni akcelerator UKIM (BAU), Sjeverna Makedonija; Metropolitan Univerzitet u Beogradu (BMU), Srbija; EPICENTAR - Centar za edukaciju, preduzetništvo i inovacije (EPIC), Srbija; DisruptiveHub (DH), Slovačka; BothofUS (BOUS), Švedska i Univerzitet Crne Gore (UCG), Crna Gora.  Pridruženi članovi su: Verlab Institut, Bosna i Hercegovina i Inovacioni centar Kosovo, Kosovo*.

Na marginama DeepTech Alliance Industry 4.0 samita 2023, održanog u Ljubljani 29.11.2023., održan je i sastanak projektnog konzorcijuma, kako bi se sagledale dosadašnje aktivnosti, i razmotrile koristi i potrebe nastavka sprovođenja projekta u drugoj fazi u 2024. godini.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.