Evropska komisija predlaže set novih mjera za vještine i talente kako bi pomogla u rešavanju problema kritičnog nedostatka radne snage




Evropska komisija predlaže set novih mjera za vještine i talente kako bi pomogla u rešavanju problema kritičnog nedostatka radne snage

Evropska komisija usvojila je sveobuhvatni paket mjera za mobilnost vještina i talenata, što je ključni korak ka unapređenju globalne konkurentnosti EU i rešavanju nedostatka vještina.

Najvažniji detalji ključnih inicijativa su:

  • EU fond talenata: premošćavanje granica, oslobađanje potencijala.
  • Inovativna platforma: Uvođenje revolucionarnog fonda talenata u EU, prve platforme te vrste koja olakšava regrutovanje lica koja traže posao u profesijama koje nedostaju širom EU, a koja koja nijesu državljani država članica EU.
  • Dobrovoljno učešće: Države članice imaju fleksibilnost da dobrovoljno učestvuju, podržavajući upravljanje platformom i ostvarujući korist iz proširenog fonda međunarodnih vještina i talenata.
  • Pravično zapošljavanje: Čvrste zaštitne mere obezbjeđuju pravičnu praksu zapošljavanja i uslove rada, u skladu sa vrijednostima Evropske godine vještina.
  • Partnerstva za talente: EU fond talenata se nadovezuje na Partnerstvo za talente, podstičući saradnju po mjeri sa zemljama koje nisu članice EU, obezbeđujući mobilnost za rad ili obuku. Talent Partnership Pass potvrđuje kvalifikacije za osobe koje traže posao, na tak način promovišući legalnu migraciju.

Lakše i brže priznavanje kvalifikacija stečenih u trećim zemljama

Omogućavanje priznavanja kvalifikacija i potvrđivanja vještina stečenih u zemljama koje nisu članice EU je ključni faktor za poslodavce koji traže kvalifikovane radnike, i za državljane trećih zemalja koji traže pristup tržištu poslova EU, kao i njihovu integraciju u društva domaćina. Set predloženih mjera za pojednostavljivanje i ubrzanje ovog procesa uključuje:

  • Efikasno priznavanje: Predlaganje mjera za pojednostavljenje i ubrzanje priznavanja veština i kvalifikacija državljana trećih zemalja, modernizacijom postojećeg sistema.
  • Poboljšana uporedivost: Poboljšanje uporedivosti kvalifikacija i procedura ocjenjivanja iz trećih zemalja, olakšavanje brzih odluka o priznavanju radi rešavanja deficitarnih zanimanja u EU.

Učiniti mobilnost za učenje mogućnošću za sve

  • Inkluzivna mobilnost u učenju: Preporuka Savjeta, „Evropa u pokretu“, zagovara integraciju mobilnosti za učenje kroz puteve obrazovanja i obuke.
  • Ciljevi za 2030. g.: Ambiciozni ciljevi postavljeni za 2030. godinu uključuju 25% iskustva u mobilnosti za diplomce visokog obrazovanja i 15% za učenike stručnog obrazovanja.
  • Globalna atraktivnost: Promovisanje EU kao destinacije za učenje za međunarodne talente usklađeno je sa geopolitičkom dimenzijom Evropskog obrazovnog prostora.
  • Konkretni koraci: Predlog uključuje obaveze Komisije za praćenje i podršku državama članicama u razvoju akcionih planova za sprovođenje ciljeva.

Više informacija možete pronaći u saopštenju za javnost sa linkovima do svih dokumenata: https://lnkd.in/d9kRRgCS 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.