Svjetski dan nauke




Svjetski dan nauke

Tema Svjetskog dana nauke 10. novembra 2023. je: Izgradnja povjerenja u nauku

Uloga nauke u oblikovanju naše kolektivne budućnosti može biti ispunjena samo kada postoji povjerenje u nauku. Upravo povjerenje u nauku podstiče razvoj i primjenu rešenja zasnovanih na dokazima za višestruke izazove našeg svijeta. Poverenje u nauku je složeno pitanje. Utiče na način na koji naučnici rade i na način na koji društvo percipira nauku. Takođe, jačanje povjerenja u nauku jača političke odluke zasnovane na nauci i podršku društva za njihovu primjenu.

Izgradnja povjerenja u nauku za mir i razvoj

Nauka i mir se ne pominju često u istoj rečenici. Ipak, nauka može igrati vitalnu ulogu u stvaranju uslova za mir i zauzvrat omogućiti društvima da cvjetaju. Svjetski dan nauke za mir i razvoj je naša šansa da prepoznamo ovu ulogu i kako nauka može biti pokretač pozitivnih promjena. Ali nauka ne može dostići svoj puni potencijal ako joj građani ne ukažu povjerenje. Podsticanjem povjerenja u nauku danas, ona može inspirisati naučnike sjutrašnjice, podstaći razvoj budućih naučnih otkrića i omogućiti njihovu primjenu u stvarnom svijetu. U eri sukoba u nastajanju, naučna zajednica se mora ohrabriti i mora imati prave uslove da bi mogla da odgovori na ove višestruke izazove.

Otkrijte Horizont EU istraživačke projekte koji rade na tome da daju šansu miru i razvoju inkluzivnih, pravednih i ravnopravnih društava.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.