Prezentacija dr Maše Ždralević na stručnom skupu u Pragu




Prezentacija dr Maše Ždralević na stručnom skupu u Pragu

Dr Maša Ždralević, naučni saradnik na Insitutu za napredne studije, u periodu od 29-30. aprila 2024. godine boravila je na Institutu za medicinsku genetiku u Pragu, Češka Republika, gdje je prisustvovala sastanku radnih grupa i upravljačkog odbora COST projekta TRANSLACORE (https://translacore.eu/).

Tokom ovog boravka, dr Ždralević održala je usmenu prezentaciju pod nazivom: "Optimization of patient samples collection and processing - towards establishing of new cohorts", u okviru koje je predstavila svoja istraživanja realizovana tokom kraćeg perioda mobilnosti u Centru za genom i biomedicinu u Izmiru (Turska), u okviru istog projekta. Dr Ždralević govorila je o uticaju različitih preanalitičkih varijabli na integritet uzoraka humanih tkiva, kvalitet i količinu RNK i proteina koji se iz njih mogu izolovati, o značaju harmonizacije procedura i dijeljenja najboljih praksi, i konačno, o začecima prve kancerske biobanke u Crnoj Gori.

TRANSLACORE EU-Cost projekat ima za cilj da razvije evropsku mrežu izvrsnosti za podsticanje osnovnih istraživanja o translaciji iRNK u kanceru, u cilju traženja novih terapijskih puteva zasnovanih na ovom centralnom biološkom procesu, kao i da ubrza razvoj personalizovane medicine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.