Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Biografija - Gardašević Jovan




Biografija - Gardašević Jovan

Zovem se Jovan (Vojina) Gardašević i državljanin sam Crne Gore sa stalnim prebivalištem u Nikšiću. Rođen sam 24. maja 1973. godine u Nikšiću.

Osnovnu i srednju školu završio sam u Nikšiću sa diplomom „Luča“ za postignut odličan uspjeh u svim razredima. Završio sam Fakultet fizičke kulture u Novom Sadu, gdje sam odbranio diplomski rad na temu „Razvoj brzinske izdržljivosti kod fudbalera“ i time stekao dva zvanja – Profesor fizičke kulture i Diplomirani trener fudbala. Magistrirao sam prvi u klasi prve generacije master studenata na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću na temu “Efekti programiranog rada u pripremnom periodu na transformaciju bazično-motoričkih i situaciono-motoričkih sposobnosti kod fudbalera kadetskog uzrasta”. Odbranio sam doktorsku disertaciju “Senzomotorne performanse dominantne i nedominantne ruke kod vrhunskih sportista” u junu 2019. godine na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću. Posjedujem i UEFA (Union of European Football Associations) „A“ trenersku licencu.

Od 2000.-2006. godine sam bio radno angažovan u JUOŠ Dušan Đukanović u Nikšiću, kao profesor fizičkog vaspitanja, a od 2006.-2015. godine u JUOŠ Luka Simonović u Nikšiću. Bio sam tri puta mentor nastavnicima-pripravnicima fizičkog vaspitanja. Od 2000.-2010. godine sam bio instruktor skijanja u tradicionalnoj školi skijanja koju organizuje Sekretarijat za sport i fizičku kulturu opštine Nikšić.

Od 2010.-2015. godine na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću sam bio angažovan kao spoljni saradnik u nastavi: a) na osnovnom akademskom studijskom programu Fizička kultura na predmetima: Fudbal-tehnika i metodika, Fudbal-taktika; b) na osnovnom primijenjenom studijskom programu Sportski treneri na predmetima: Teorija, tehnika i metodika izabranog sporta-fudbal, Taktika i strategija izabranog sporta-fudbal, Tehničko taktičke vježbe u izabranom sportu-fudbal, Trenažni proces i trenažna praksa pionira u izabranom sportu-fudbal, Tehničko taktička priprema izabranog sporta-fudbal, Trenažni proces i trenažna praksa kadeta u izabranom sportu-fudbal, Trenažni proces i trenažna praksa omladinaca u izabranom sportu-fudbal, Pravila i suđenje u izabranom sportu-fudbal, Trenažni proces i trenažna praksa seniora u izabranom sportu-fudbal; c) na osnovnom primijenjenom studijskom programu Sportsko novinarstvo na predmetu: Teorija i pravila fudbala.

U februaru 2015. godine iz JUOŠ Luka Simonović prelazim angažmanom sa punim radnim vremenom na mjesto saradnika u nastavi na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću: a) na osnovnom akademskom studijskom program Fizička kultura na predmetima: Teorijske osnove fizičke kulture, Metodika antropomotorike, Fudbal-tehnika i metodika, Fudbal-taktika, Logorovanje i aktivnosti u prirodi, Plivanje i vaterpolo II; b) na akademskom specijalističkom postdiplomskom studiju Fizičke kulture na predmetima: Teorija fizičkog vaspitanja i osnove školskog sporta, Teorija sportskog treninga; c) na osnovnom primijenjenom studijskom program Sportski treneri na predmetima: Teorija, tehnika i metodika izabranog sporta-fudbal, Taktika i strategija izabranog sporta-fudbal, Tehničko taktičke vježbe u izabranom sportu-fudbal, Trenažni proces i trenažna praksa pionira u izabranom sportu-fudbal, Tehničko taktička priprema izabranog sporta-fubal, Trenažni proces i trenažna praksa kadeta u izabranom sportu-fudbal, Trenažni proces i trenažna praksa omladinaca u izabranom sportu-fudbal, Pravila i suđenje u izabranom sportu-fudbal, Trenažni proces i trenažna praksa seniora u izabranom sportu-fudbal; d) na osnovnom primijenjenom studijskom programu Sportsko novinarstvo na predmetu: Teorija i pravila fudbala; e) na specijalističkom studijskom programu Predškolsko vaspitanje na Filozofskom fakultetu na predmetu: Teorija igre; f) na studijskom programu Obrazovanje učitelja na Filozofskom fakultetu na predmetu: Metodika nastave fizičkog vaspitanja.

Bio sam sekretar svih studijskih programa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. Bio sam član Vijeća Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje kao predstavnik svih saradnika u nastavi. Bio sam u više navrata član komisije za izvođenje prijemnog ispita, član komisije za izbor saradnika u nastavi. Od 2016.–2020. godine sam bio član Senata Univerziteta Crne Gore kao predstavnik svih saradnika u nastavi svih univerzitetskih jedinica na UCG. Izabran sam u zvanje docenta u junu 2020. godine. Od 2021. godine sam član Senata Univerziteta Crne Gore kao predstavnik Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. Bio sam predsjednik Izborne komisije za sprovođenje procedure za izbor Dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, predsjednik Komisije za pripremu predloga za izmjenu nastavnih planova studijskih programa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. Član sam Komisije za doktorske studije Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. Bio sam predsjednik uređivačke komisije Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića.

Kao autor i koautor sam učestvovao u izradi 37 naučno-istraživačkih radova objavljenih u časopisima koji se nalaze indeksirani u bazama Web of Science, od čega 21 rad u časopisima koji se nalaze u bazama SCI/SCIE/SSCI/A&HCI i 16 radova koji se nalaze u bazi ESCI. Kao autor i koautor sam učestvovao u izradi 29 naučno-istraživačkih radova objavljenih u časopisima koji se nalaze indeksirani u bazi Scopus, a takođe i većeg broja naučno-istraživačkih radova objavljenih u časopisima sa međunarodnom distribucijom.  Učesnik sam većeg broja međunarodnih naučnih konferencija iz oblasti sportskih nauka, sa objavljenih više od 50 sažetaka u izvodu. Stalni sam recezent više časopisa iz kategorija Q1-Q4 koji se nalaze indeksirani u bazama Web of Science, i recenzirao sam više od 100 takvih naučno-istraživačkih radova.  Dobitnik sam Priznanja Univerziteta Crne Gore 2020. godine za doprinos međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore i razvoju naučnoistraživačkog rada.

Obavljao sam poslove tehničkog sekretara naučnog časopisa Sport Mont indeksiranog u bazi Scopus, a zatim sekretara uredničkog odbora (Managing editor) istog časopisa. Angažovan sam kao urednik (Review Editor) u casopisima koji se nalaze indeksirani u WoS-u (Web of Science - SCI/SCIE/SSCI/A&HCI) Frontiers Psychology, Frontiers in Nutrition, Frontiers in Pediatrics, Frontiers in Physiology, Frontiers in Public Health, Frontiers in Sports and Active Living. Bio sam gostujući urednik u međunarodnom naučnom časopisu „Children“ (WoS-SCIE), koji se nalazi u kategoriji Q2. Clan sam urednickog odbora (Editorial Board Member) u casopisima koji se nalaze indeksirani u WoS-u (Web of Science - SCI/SCIE/SSCI/A&HCI) BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation; BMC Public Health; PeerJ; i Plos One, kao i casopisa koji se nalazi u ESCI bazi Annals of Applied Sport Science. Učesnik sam velikog međunarodnog projekta ERASMUS+ koji se bavio evropskim sistemom za utvrđivanje bavljenja fitnesom djece školskog uzrasta (European Fitness Monitoring System – EUFITMOS), koji je trajao tri godine uz učešće, osim nas, i istraživača iz pet država Evropske unije Španije, Portugala, Grčke, Njemačke i Slovenije. Jedan sam od članova lidera FIEP (Fédération Internationale d’Education Physique), jedne od najvećih svjetskih organizacija iz oblasti fizičkog i sportskog obrazovanja.

Bio sam na stručnom usavršavanju na više evropskih Univerziteta: a) dva puta po mjesec dana u Sloveniji na Univerzitetu u Ljubljani, Fakultetu za sport (University of Ljubljana, Faculty of Sport); b) u Sloveniji na Univerzitetu Primorska u Kopru (University of Primorska); c) U Portugaliji na Univerzitetu u Koimbri, Fakultetu za sportske nauke i fizičko vaspitanje (University of Coimbra, Faculty of sport Sciences and Physical Education); d) U Turskoj na Nevsehir Univerzitetu, Fakultetu za sportske nauke (Nevsehir Haci Bektas Veli Univerity, Faculty of Sport Sciences). Proveo sam sedam dana, 2010. godine, na stručnom usavršavanju u Dablinu (Republika Irska), pod pokroviteljstvom Fudbalskog saveza Crne Gore. Od januara 2024. godine sam vršilac funkcije Dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Aktivno sam se bavio sportom dugi niz godina. Igrao sam fudbal za sve selekcije FK Sutjeska Nikšić, dvije godine za seniorski sastav FK Čelik iz Nikšića i jednu godinu za FK Vrbas iz Vrbasa.

Od 2000.-2011. godine kontinuirano sam radio kao trener u Fudbalskom klubu Sutjeska-Nikšić, sa svim selekcijama kluba. Četiri godine sam bio prvi trener u stručnom štabu seniorskog pogona FK Sutjeska-Nikšić u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije, a kasnije Srbije i Crne Gore. Sa seniorskom ekipom FK Sutjeska-Nikšić, ostvaren po prvi put u klupskoj istoriji plasman u neko međunarodno takmičenje, u Inertoto kup. Sedam godina sam radio kao trener kadetskih i omladinskih selekcija u klubu. Vodeći kadetske ekipe FK Sutjeska Nikšić dva puta sam bio prvak Crne Gore, jednom viceprvak Jugoslavije, jednom osvajač Kupa Crne Gore. Sa omladinskom ekipom prvak Crne Gore i osvajač Kupa Crne Gore. Sa kadetskom i omladinskom ekipom FK Sutjeska-Nikšić osvojio sam veliki međunarodni turnir u Italiji „Galipoli kup“. Dva puta sam bio Lider svih trenera na tradicionalnoj Danskoj školi fudbala. Od 2011.-2012. godine obavljao sam funkciju Sportskog direktora FK Sutjeska-Nikšić, a od 2012.-2014. godine sam bio generalni direktor tog kluba. Od 2014.-2020. godine sam bio Savjetnik za sportska pitanja i pitanja transfera u FK Sutjeska-Nikšić. U dvogodišnjem mandatu sam bio član Stručnog odbora Fudbalskog saveza Crne Gore, najvećeg stručnog tijela u ovom savezu. U mandatu u kojem sam obavljao funkciju generalnog direktora kluba seniorska ekipa postiže najbolje rezultate u svojoj istoriji, dva puta uzastopno osvaja prvenstvo Crne Gore, čime postaje jedina ekipa u Crnoj Gori koja dva puta uzastopno osvaja titulu prvaka. Kao Savjetnik za sportska pitanja i pitanja transfera u FK Sutjeska-Nikšić osvajam još dvije titule prvaka Crne Gore i Kup Crne Gore. Više puta sam učestvovao u kvalifikacijama za najprestižnije fudbalsko takmičenje u Evropi, Ligu šampiona.

Vodeći ekipu malog fudbala Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića 2 puta sam bio univerzitetski prvak Crne Gore, i viceprvak na međunarodnom univerzitetskom prvenstvu u Ajndhovenu (Holandija) koje se računa kao nezvanično univerzitetsko prvenstvo Evrope u malom fudbalu.

U tradicionalnoj anketi „Novinari biraju najbolje“, 2012. godine sam proglašen za najboljeg sportskog radnika Nikšića.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.