Međunarodna izložba "Digital Pigment" u Galeriji 42 i na platou FLU




Međunarodna izložba "Digital Pigment" u Galeriji 42 i na platou FLU

Na prestižnoj lokaciji Galerije 42 i na platou Fakulteta likovnih umjetnosti, u četvrtak, 4. aprila na Cetinju biće otvorena međunarodna izložba "Digital pigment". Ovaj događaj zakazan je za 13:00 sati u Galeriji 42, dok će sat vremena kasnije, u 14:00, izložba biti otvorena na prostoru ispred fakulteta. Realizaciju ovog umjetničkog poduhvata omogućio je Institut za likovnu umjetnost i teoriju Katoličkog univerziteta Eszterházy Károly iz Egera, uz neophodnu podršku i partnerstvo u okviru programa Erasmus+, što je projektu dodalo raznovrsnost i internacionalni pečat.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi kako studenata i profesora sa Fakulteta likovnih umjetnosti UCG, tako i radovi njihovih kolega iz Umjetničke akademije u Splitu te sa Univerziteta u Žešovu, nudeći publici priliku da se upozna sa širokim spektrom digitalno inspirisanih umjetničkih djela.

Široka upotreba digitalnih alata i platformi u savremenoj umjetničkoj praksi stvorila je gotovo beskrajne mogućnosti za oblikovanje umjetničkih ideja. Međutim, digitalni alat nije postao samo četkica u rukama umjetnika, već je rezultirao i promjenom umjetničkog razmišljanja i estetike. Ove nove perspektive sada imaju uticaj na tradicionalne slikarske metode, koncepte i estetiku. Prethodno zamišljena oštra barijera između analognog i digitalnog pristupa sve više nestaje, postaje propusna i moramo se zapitati da li već cijeli svijet vidimo kroz digitalna sočiva, stoji u obrazloženju kataloga koji možete naći na linku.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.