Koncert pijaniste Nenada Radića na Cetinju u srijedu




Koncert pijaniste Nenada Radića na Cetinju u srijedu

U srijedu 26.aprila 2023. sa početkom u 19h održaće se koncert pijaniste Nenada Radića (Srbija) u Sali Ministarstva kulture i medija Crne Gore  na Cetinju. Na programu su djela Šuberta i Bramsa. 

Nenad Radić (1968.g.) – osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u m.š. „Josip Slavenski“ u Beogradu, na odsecima za Muzičku teoriju i klavir (klasa prof.Olga Janković). Diplomirao je i magistrirao na odseku za klavir FMU u Beogradu u klasi prof. Zorice Dimitrijević-Stošić, doktorirao pod mentorstvom prof. Ninoslava Živkovića. Usavršavao se u razredu čuvenih pedagoga A. Nasjetkina, E. Tatulijan i V. Pjaseckog. Osvojio je treću nagradu na Prvom međunarodnom takmičenju Dunav-Donau-Danube u Novom Sadu 1992. g. Od 1991. godine održan je više od pedeset resitala u svim najvažnijim salama u Srbiji, a posebno se izdvojio pet koncerta u Velikoj sali Kolarčeve Zadužbine (1998. 2001. godine i 22. avgusta 2008. godine). trajnoj formi sačuvani u arhivi Radio Beograda. Izveo je Peti koncert Betovena (Es dur) i Prvi koncert Bramsa (de mol) sa Simfonijskim orkestrom „Stanislav Binički“. Solističke koncerte imale su u Engleskoj, SAD-u, Poljskoj, Hrvatskoj, BiH i Sloveniji. U izuzetnom retkom kamernom duu klavir-orgulje (sa Majom Smiljanić-Radić) ostvario je veoma zapaženu koncertnu turneju 2010.g. po gradovima Severne Amerike: Njujork – Bingemton i Ist Hempton, Toronto, Indijanapolis, Dalas, Los Anđeles (katedrala Gospe od Anđela, 4000 mesta za sedenje i jedne od najvećih svetskih orgulja).
Nenad Radić je držao brojna koncertna predavanja na „Kolarcu“ – Beograd (ciklus 6 predavanja), Memorijalu „Isidor Bajić“, YALE SMN-u i 6. World Piano Conference – Novi Sad, „Mokranjskim danima“ – Negotin. Za Treći program Radio Beograda snimio je jedinstveni ciklus osam autorskih emisija, 12 sati programa, „Ka idealu tonskog iskaza“. Diskografija: „Poetika Sonate op. 111 L. van Betovena“, PGP RTS 2004.g. i „Prevazilaženje granice klavirskog zvuka“, Univerzitet umetnosti, dvostruki CD, Betoven – Diabeli varijacije i Šubert - Sonata Be dur, 2016.g. Ostvario je značajne slike i nastupiće živo na domaćim i stranim radio i TV stanicama. Klavirskom pedagogijom se bavi od 1991.g. a od 1999. godine je profesor katedri za klavir FMU – Beograd, sada u najvišem zvanju redovnog profesora. U klasi Nenada Radića je diplomirao 30 studenata.
Među stalnim humanitarnim akcijama i koncertima, najznačajnija je obnova Materinskog doma u Zvečanskoj ulici koju je pokrenuo Nenad Radić. Uz pomoć Fonda B92, FMU i Centra za muziku Kolarčeve zadužbine, neverovatnom energijom i humanošću brojnih donatora i pokretača radova, dom je u rekordnom roku u potpunosti obnovljen 2013. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.