Započeta realizacija međunarodnog projekta REEHUB plus




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Inicijalnim sastankom svih partnera iz Crne Gore, Albanije i Italije započeta je realizacija međunarodnog projekta REEHUB PLUS - Regionalni centar za energetsku efikasnost, u kojem je  partnerska institucija i Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore.

Ovaj projekat se realizuje u okviru programa INTERREG IPA-CBC prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, a rukovdodilac sa Arhitektonskog fakulteta je prof. dr Ratko Mitrović.

Početni sastanak projekta organizovan je onlajn, putem Zoom platforme, 18. novembra 2020. godine, usljed pandemije Covid-19.

Sastanak je organizovao Institut za istraživanje i razvoj, Barleti, kao vodeći partner projekta.

Na sastanku je bilo riječi o planu aktivnosti i samom razvoju projekta.

Ovaj projekat je nastavak projekta Regionalni centar za energetsku efikasnost REEHUB (Regional Energy Efficiency Hub), u okviru kojeg je formiran Centar za energetsku efikasnost i 3D tehnologiju, na Arhitektonskom fakultetu UCG, kao dio mreže svih partnerskih institucija. Osnovna ideja ovog realizovanog međunarodnog partnerskog projekta je bila da javne zgrade treba da budu primjer najbolje prakse za uštedu energije

Sastanku je u ime tima Arhitektonskog fakulteta prisustvovala MSC Irena Rajković, koja je govorila o aktivnostima i ciljevima u okviru radnog paketa T2, a tiče se standarda i programa treninga za energetske preglede. Glavni ciljevi ovog paketa, za koji je Arhitektonski fakultet, UCG, ujedno i odgovaran u okviru projekta, je obezbjeđivanje znanja i metoda u svrhu evaluacije energetskih karakteristika zgrada.

Projektni partneri su istakli da dijele ideju o tome da bi javne zgrade trebale biti primjer najbolje prakse za uštedu energije, poboljšanje energetske efikasnosti kroz inovativne tehnike i dobre navike i ponašanje potrošača. Stoga će REEHUB PLUS korisititi rezultate projekta REEHUB - finansiranog u okviru prethodnog poziva za trilateralne projekate - kako bi povećao svijest o energetskoj efikasnosti na regionalnom nivou i razvio model pregleda energetske efikasnosti za sektor javnih zgrada.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.