Posjeta profesorice Karoline Nevejan sa Univerziteta iz Amsterdama Arhitektonskom fakultetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U ponedeljak 27.05. tekuće godine upriličen je sastanak na Arhitektonskom fakultetu sa profesoricom Karolinom Nevejan sa Univerziteta iz Amsterdama i Katjom Letunovski, suosnivačem i potpredsjednicom kompanije Habidatum. Sastanku su prisustvovali dekanka prof.dr Svetlana Perović, predekanka za nastavu doc. dr Marija Bojović, prodekan za nauku doc.dr Vladimir Bojković koji je oragnizovao i inicirao sastanak, doc.dr Sanja Savić, doc. dr Nevena Mašanović i dr Jelena Bajić Šestović.

Profesorica Nevejan i saradnica Letunovski predstavile su osnovne principe Foam index metodologije koja se uspješno koristi već par godina u istraživanju javnih prostora Amsterdama. Foam index metodologija identifikuje javne prostore u lokalnim zajednicama, koristeći jedinstvenu kombinacija metrike velikih podataka i etnografskih karakteristika zajednice koji formiraju jednistven urbani ritam.

Profesorica Nevejan je izrazila želju da, kroz saradnju sa Arhitektonskim fakultetom, primjeni Foam index metodologije u istraživanju javnih prostora crnogorskih gradova radi boljeg razumijevanja osobenosti lokalnih zajednica. Sastanak je završen inicijativom za organizovanjem sledećeg sastanka kada bi se razmatrale mogućnosti zajedničkog apliciranja za neki od projekata koje finansira EU.

dr Karolin Nevejan (Caroline Nevejan) je profesor na Univerzitetu u Amsterdamu. Predvodi konzorcijum poznat kao Dizajniranje ritmova društvene otpornosti (DRSR), koji čine Univerzitet u Amsterdamu AISSR, Tehnički univerzitet u Delftu, Habidatum i grad Amsterdam, koji finansira Holandska organizacija za naučna istraživanja. Glavni je naučni službenik grada Amsterdama.

MSc Katia Letunovski (Katya Letunovsky) suosnivač je i potpredsjednik Habidatum-a, kompanije koja se bavi analizom velikih podataka. Član je i osnivač kompanije Apollo Impact Compass koja se bavi izučavanjem  uticaja investicija na društvene zajednice.

https://openresearch.amsterdam/en/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.