Odabrano 10 finalnih timova Social Impact Award (SIA) programa




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nakon završene evaluacije rekordnog broja pristiglih prijava za ovogodišnji ciklus programa Social Impact Award (SIA) - 154 prijavljena učesnika i 80 timova, zvanično je odabrano 10 finalnih timova koji će u naredna tri mjeseca raditi na razvoju svojih ideja uz podršku mentora i uz kvalitetan program besplatnih edukativnih radionica koje će im na tom putu pomoći. O selekciji finalnih timova odlučivao je stručni žiri koji čini 11 istaknutih profesionalaca i to: dr Bojana Femić-Radosavović (Fond za inovacije Crne Gore), Ivan Šoć (Five grupa), Ivica Todorović (Karijerni centar Univerziteta Crne Gore), dr Jelena Borovinić-Bojović (Skupština Glavnog grada), Jelena Doderović (Idea-CG), mr Marica Melović (Direktorat za naučno istraživačku djelatnost u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija), dr Milica Vukotić (Univerzitet Donja Gorica), Nebojša Vučurović (Erste banka), Nikola Tripković (Investiciono-razvojni fond Crne Gore), Sanja Mrkić (Centralna banka Crne Gore) i Zvezdana Vuletić (Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora).

Ideje koje su na osnovu kriterijuma inovativnosti, stepena društvenog uticaja i izvodljivosti izabrane da budu dio finalnog procesa su: Reuse Cegeri - unikatni cegeri koji se prave od reciklirane stare garderobe poput farmerki ili drugih tekstila, Vizzion - pametne naočare i mobilna aplikacija za slabovide osobe, Coffuel- reciklaža kafe, odnosno taloga u svrhu proizvodnje peleta, Priručnik za slijepa i slabovida lica – priručnik iz oblasti preduzetništva na Brajevom pismu, EcoPoints - pametna kanta koja detektuje otpad, generiše QR kod za skeniranje, a korisnici sakupljaju poene za nagrade, Volonter.me – digitalna volonterska knjižica, Fixero – inovativna platforma koja omogućava korisnicima da pristupaju uslugama, da otkriju i angažuju vrhunske profesionalce iz velikog broja kategorija, Hotel Chatbot Receptionist for Smart Hospitality - chatbot recepcioner za pametno ugostiteljstvo, personalizovan za hotele, IncluGen - online platforma za trijažu i podršku osobama sa genetskim oboljenjima, rijetkim bolestima i razvojnim smetnjama i Eco Fiber - reciklaža plastičnih boca u materijale od vune.

Pred finalnim timovima je izbor mentora sa kojim će raditi na razradi svoje ideje, a mentorski tim ove godine čine: Batrić Krvavac (Pillbie), Dejana Ponoš (Pepper), mr Eleonora Albijanić (specijalistkinja za komunikaciju), Ilija Kaluđerović (NEST Coworking), mr Ljiljana Burzan-Nikolić (BI Communication), Luka Krsmanović (Intersport), Miodrag Čučka (Grawe osiguranje), Nemanja Nikolić (GoldBear Technologies), mr Vanja Kljajević (Evropska banka za obnovu i razvoj) i Veselin Todorović (T-Accounting). Na kraju programa, biće izabrana tri pobjednička tima koji će, osim mentorske podrške i besplatnih edukativnih radionica, osvojiti i početni kapital u iznosu od 1.500 eura i obezbijeđen put na međunarodni SIA Samit, koji se ove godine održava u Njemačkoj. Osim tri pobjedničke ideje, biće nagrađena i četvrta, koja se bira glasovima online zajednice na osnovu objavljenih kratkih video snimaka finalista na SIA veb sajtu. Četvrti rangirani tim takođe osvaja početni kapital u iznosu od 1.500 eura, mentorsku podršku i obezbijeđen put na SIA Samit.

Kao dodatni podstrek razvoju društvenog preduzetništva u Crnoj Gori i priznanje za zemlju sa najviše pristiglih ideja ove godine od svih 18 zemalja učesnica sa tri kontinenta, Podgorica je u periodu od 24-27. juna bila domaćin međunarodnog okupljanja koordinatora SIA programa iz svih 18 zemalja u kojima se on sprovodi. Ovaj događaj prvenstveno je bio namijenjen razmjeni iskustva i znanja među zemljama učesnicima kada su društveno preduzetništvo i socijalna ekonomija u pitanju.

O programu Social Impact Award (SIA):

Social Impact Award (SIA) predstavlja najveći međunarodni program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Univerzitetom za biznis i ekonomiju u Beču. U Crnoj Gori ovaj program od 2022. godine implementira NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Erste banke, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Five grupe i Glavnog grada Podgorice. Pored generalnih pokrovitelja, partneri SIA programa su Coca-Cola HBC Crna Gora, Idea-CG, Centralna banka Crne Gore, Karijerni centar Univerziteta Crne Gore i Univerzitet Donja Gorica, a podršku programu pružaju i Neregelia, Alter Modus, Privredna komora Crne Gore, NEST Coworking i The Chedi Luštica Bay.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.