Iskustvo studentkinje Perside Jovanović na plaćenoj praksi u Evropskoj organizaciji za patente




Iskustvo studentkinje Perside Jovanović na plaćenoj praksi u Evropskoj organizaciji za patente

Pan European Seal Young Professionals Programme u Evropskoj kancelariji za patente je program za diplomce sa završenim bečelor ili master studijama i nudi usavršavanje u nekoliko različitih oblasti: nauka i inženjerstvo, ljudski resursi i biznis, IT, ekonomija i finansije, pravo, jezici, međunarodni odnosi i komunikacija. Pravo prijave imaju studenti partnerskih univerziteta Kancelarije među kojima je i Univerzitet Crne Gore. Program traje jednu godinu, sa mogućnošću apliciranja za produženje na još dvije godine. Trenutno na programu ima preko 150 mladih profesionalaca na svim lokacijama Kancelarije u Minhenu, Hagu, Berlinu, Beču i Briselu.

U nastavku dijelimo iskustva sa plaćene prakse u Evropskoj organizaciji za patente (EPO), koja je prenijela Persida Jovanović, diplomirani politikolog sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, 

"Ja sam od septembra na prvoj godini programa u Minhenu i radim u oblasti ljudskih resursa u Talent Acquisition timu. Zaista radim u timu iskusnih profesionalaca koji nesebično dijele svoju stručnosti, uvide i savjete. Svako od nas radi sa tutorom koji ima veoma značajnu ulogu, usmjerava i ohrabruje da samostalno preuzimamo inicijative. Jedan od najimpresivnijih aspekata stažiranja je prilika da sarađujem sa kolegama različitih kulturnih i profesionalnih pozadina u veoma dinamičnom okruženju. Svaki dan donosi nove izazove i prilike za lični i profesionalni razvoj i kroz mentorstvo i podršku kolega, imam priliku da kontinuirano napredujem i usavršavam svoje vještine.

Tokom cijele godine dobijamo prilagođeni program obuke koji se tiče intelektualne svojine, kao i profesionalno usmjeravanje. Pored toga, uzimajući u obzir da su pored engleskog njemački i francuski zvanični jezici organizacije, imamo pravo da izaberemo da učimo jedan od ova dva jezika. Ja trenutno pohađam kurs njemačkog jezika na B2 nivou.

Pored profesionalnog razvoja, važno je istaći i bogat društveni život. Kancelarija nudi različite društvene i sportske klubove i pruža priliku za sticanje nezaboravnih prijateljstava sa kolegama iz cijele Evrope i šire.

Trenutno sam jedina iz Crne Gore na programu, stoga se nadam se da će se što više studenata prijaviti za program za 2024/25 godinu. Posebno bih preporučila onima sa pozadinom u nauci i inženjerstvu, jer osim što je izuzetno biti u sredini gdje se konstanto susrećete sa inovacijama i doprinosite njihovom razvoju, ovo je izvanredna prilika i odskočna daska za građenje karijere."

PODKAST - sa više informacija o Persidinom iskustvu. 

 

Više informacija o programu i načinu prijavljivanja, kao i oblastima koji se nude u okviru programa za 2024/2025 dostupni su na sledećem linku: 

Poziv za studente: Plaćena praksa u Zavodu za intelektualnu svojinu Evropske unije -EUIPO i Evropskoj organizaciji za patente (EPO)

Prijave za studente Univerziteta Crne Gore otvorene su do 18. februara.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.