Održana radionica o akademskom Integritetu u visokom obrazovanju: Potencijali i izazovi korišćenja vještačke inteligencije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U  organizaciji Centra za unapređenje kvaliteta i Etičkog odbora Univerziteta Crne Gore, uz podršku Programske kancelarije Savjeta Evrope i Američkog ugla, u Rektoratu je 29. i 30. maja održana dvodnevna radionica pod nazivom "Potencijali i izazovi korišćenja Chat GPT-ija i drugih AI alata u visokom obrazovanju: Fokus na akademski integritet".

Gosti Univerziteta Crne Gore i predavači na radionici bili su vodeći međunarodni eksperti u oblasti akademskog integriteta: Tricia Beltram Galant (Tricia Beltram Gallant), direktorica Centra za akademski integritet na Univerzitetu San Diego, Kalifornija, Dejvid Retinger (David Rettinger), direktor Centra za akademski integritet na Univerzitetu u Vaterlou, i Amanda Mekenzi (Amanda McKenzie), profesor psihologije na Univerzitetu u Tulsi.

Prvog dana radionice, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa principima funkcionisanja generativne vještačke inteligencije (GenAI), te da razumiju  jezičke modele (LLM) i čatbotove kroz predavanje Dejvida Retingera (David Rettinger). Tricia Beltram Galant (Tricia Beltram Gallant) održala je izuzetno relevantno predavanje na temu primjene alata vještačke inteligencije u nastavi i istraživanju sa posebnim osvrtom na integritet istraživanja. Amanda Mekenzi (Amanda McKenzie) je predstavila etička razmatranja vezana za temeljne vrijednosti u nastavi i istraživanju, uključujući osiguranje kvaliteta ocjena i diploma i odnos prema korupciji. Svaka od sesija je uključivala interaktivne aktivnosti.

Drugog dana, radionica se fokusirala na politike, smjernice i etiku, koje je predstavila Amanda McKenzie.

Tricia Beltram Galant (Tricia Beltram Gallant) i Dejvid Retinger (David Rettinger) su govorili o izradi politika i smjernica kojima se reguliše primjena vještačke inteligencije u akademskom okruženju.

Radionica predstavlja priliku za interaktivnu diskusiju i razmjenu ideja među članovima akademske zajednice, sa ciljem boljeg razumijevanja i upravljanja izazovima koje donosi primjena vještačke inteligencije u visokom obrazovanju, te očuvanja akademskog integriteta i kvaliteta obrazovanja.

Ovaj događaj je dio inicijative FuturUM, kojom se obilježava 50 godina postojanja Univerziteta Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.