POLICY ANSWERS Šema mobilnosti za Zapadni Balkan za istraživače u ranoj karijeri




<span class="CyrLatIgnore">POLICY ANSWERS</span> Šema mobilnosti za Zapadni Balkan za istraživače u ranoj karijeri

Projekat POLICY ANSWERS je 28. marta 2024. otvorio novo poglavlje u oblasti mobilnosti istraživanja i inovacija u regionu. Pokretanje Šeme mobilnosti za Zapadni Balkan označava ključni trenutak na putu Zapadnog Balkana ka poboljšanoj saradnji, inovacijama i integraciji sa Evropskom unijom. 

Razvijena kao dio pilot programa projekta POLICY ANSWERS — "Izrada, implementacija i podrška politika za istraživanje i inovacije na Zapadnom Balkanu," ova šema mobilnosti ima za cilj da podstakne regionalnu saradnju i podrži istraživače u ranoj karijeri u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Sa ukupnim budžetom od 100.000 eura, program će angažovati istraživače i dodjeljivati grantove u vrijednosti do 5.000 eura po istraživaču. Ovi grantovi će podržati projekte u trajanju od dvije nedelje do šest mjeseci, omogućavajući istraživačima da se angažuju u ključnim istraživačkim i inovativnim aktivnostima pokrenutim kroz mobilnost na Zapadnom Balkanu.

Šema mobilnosti za Zapadni Balkan otvorena je za studente doktorskih studija i postdoktorske istraživače koji su doktorirali u proteklih sedam godina. Biće smješteni u javnoj ili privatnoj istraživačkoj instituciji, koja nudi istraživačku infrastrukturu (uključujući virtuelnu istraživačku infrastrukturu) registrovanu u jednoj od zemalja Zapadnog Balkana. Sve tematske oblasti istraživanja, uključujući društvene i humanističke nauke, i istraživanja zasnovana na umjetnosti, ispunjavaju uslove za razmatranje.

Rok za podnošenje prijava je 31. maj 2024. godine do 17.00 časova.

Više informacija o Šemi mobilnosti za Zapadni Balkan i kako da se prijavite možete pronaći ovdje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.