ERC grantovi za osnaživanje istraživačkih timova: 627 miliona eura bespovratnih sredstava za podsticanje ekselentnih istraživanja širom Evrope




ERC grantovi za osnaživanje istraživačkih timova: 627 miliona eura bespovratnih sredstava za podsticanje ekselentnih istraživanja širom Evrope

Od 2.130 kandidata, Evropski istraživački savjet (ERC) odabrao je 308 istraživača za ovogodišnje ERC grantove za osnaživanje istraživačkih timova. Finansiranje će podržati ekselentne naučnike u fazi karijere u kojoj još uvijek mogu da konsoliduju svoje nezavisne istraživačke timove kako bi slijedili svoje naučne ideje koje najviše obećavaju. Grantovi vrijedni ukupno 627 miliona eura dio su programa EU Horizont Evropa. 

Grantovi će podržati naučne projekte koji obuhvataju sve istraživačke discipline od inženjerstva preko prirodnih nauka do humanističkih nauka.

Žene su osvojile 39% grantova na ovom takmičenju, što je najveći udio ikada za ERC grantove za osnaživanje istraživačkih timova. Laureati ovog konkursa za grantove će realizovati svoje projekte na univerzitetima i istraživačkim centrima u 22 zemlje članice EU i drugim zemljama povezanim sa programom Horizont Evropa. Među zemljama EU, najveći broj grantova biće u Njemačkoj (66 projekta), Holandiji (36), Francuskoj (23) i Španiji (23). Među dobitnicima ovog konkursa su državljani 43 zemlje, posebno Njemci (56 istraživača), Italijani (36) i Holanđani (27). Grantovi će otvoriti oko 1.800 radnih mjesta za postdoktorande, studente doktorskih studija i drugo osoblje u institucijama domaćinima.

Pošto je cijela lista projekata izuzetno raznolika, ERC je izdvojio nekoliko njih kao primjere interesantnih pravaca istraživanja koja se finansiraju ovog puta i možete ih pronaći ovdje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.