Ekonomski fakultet

Biografija - Jovović Milorad




Biografija - Jovović Milorad

Rođen sam 18. januara 1966. godine na Cetinju. Osnovnu i srednju školu sam završio u  Titogradu sa odličnim uspjehom. Školske 1985/86 godine započeo sam studije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Veljko Vlahović u Titogradu. Na istom Fakultetu sam diplomirao 1991. godine sa prosječnom ocjenom 9,73. Postdiplomske studije koje sam upisao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (smjer Marketing) 1992. godine završio sam sa prosječnom ocjenom 9.75. Na istom Fakultetu sam odbranio magistarsku tezu »Istraživanje potrošača u marketinškoj praksi crnogorskih preduzeća«. Odbranjena teza je proglašena najboljim magistarskim radom u 1996. godini. Doktorsku disertaciju »Partnerski aranžmani u strategijskom marketingu«, odbranio sam na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici 12. jula 2004. godine.

PODACI O RADNIM MJESTIMA I IZBORIMA U ZVANJA

Stalni radni odnos sam zasnovao 1992. godine na Ekonomskom fakultetu u Podgorici kao asistent pripravnik na predmetu Marketing. Nakon magistriranja, 1998. godine izabran sam za asistenta na Ekonomskom fakultetu u Podgorici na predmetu Marketing.

Od 1998. godine do 2001. godine u Ministarstvu inostranih poslova Vlade Republike Crne Gore obavljao sam funkcije Sekretara ministarstva i Zamjenika šefa Misije Vlade RCG pri EU u Briselu. Nakon povratka iz Brisela, 01.07.2001. godine, reaktivirao sam radni odnos na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Nakon doktoriranja, 31.03.2005. izabran sam za docenta na predmetima: Strategijski marketing i Međunarodni marketing na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Pored nastave na navedenim predmetima, izvodio sam nastavu i na predmetima Politički marketing na Fakultetu političkih nauka i Marketing u građevinarstvu na Građevinskom fakultetu, kao i nastavu iz predmeta Tržišno komuniciranje i Međunarodni marketing na Studijama menadžmenta u Podgorici i Bijelom Polju. Od pokretanja magistarskih studija na Ekonomskom fakultetu  rukovodilac sam smjera Međunarodni marketing i izvodim nastavu iz predmeta Međunarodne marketing strategije.

Odlukom Senata Univerziteta Crne Gore od 02.06.2011. godine izabran sam za vanrednog profesora na predmetima Međunarodni marketing i Organizaciono ponašanje na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Pored toga izvodio sam nastavu iz premeta Marketing u građevinarstvu postdiplomskim specijalističkim studijama na Građevinskom fakultetu u Podgorici i Marketing i Razumjevanje potrošača na postdiplomskim specijalističkim studijama na Fakultetu Likovnih umjetnosti na Cetinju, kao i na Organizacionom ponašanju, Međunarodnom marketingu i Tržišnom komuniciranju na Studijama menadžmenta u Podgorici i Bijelom Polju.

Od decembra 2006. Godine do novembra 2012. godine obavljao sam dužnost dekana Ekonomskog fakulteta.

Pored rada sa studentima, učestvovao sam u izradi više projekata, koji su se odnosili na organizaciju marketing aktivnosti kompanija, transformaciju i restrukturiranje privrednih društava, analizu i praćenje procesa privatizacije, procjene tržišne vrijednosti kompanija, imovine i nematerijalnih dobara, cost-benefit analize, preduzetničke aktivnosti i sl., a od kojih posebno izdvajam sljedeće:

  • »Valorizacija telekomunikacione infrastrukture u državnom vlasništvu«, Vlada Crne Gore, Rukovodilac studije, 2014.
  • Elaborat za definisanje najnižeg iznosa jednokratne naknade za dodjelu odobrenja za korišćenje zauzetih radio frekvencija iz opsega 800MHz, 900MHz, 1800MHz, 2 GHz i 2,6Ghz, Vlada Crne Gore - Ministarstvo za informaciono društvo Rukovodilac studije, 2015.
  • »Global enterpreneurship monitor 2010« - istraživanje u Crnoj Gori, Babson College, Universidad del Desarrollo, London business school, 2011.;
  • »Praćenje realizacije ugovora o privatizaciji«, Ekonomski fakultet Podgorica, Ekonomski fakultet Beograd 2010. godina;
  • »Analiza efekata dosadašnje privatizacije u Crnoj Gori«, Ekonomski fakultet Podgorica, Ekonomski fakultet Beograd, Ekonomski fakultet Ljubljana, 2009. godina,

 

Od 1996. do 2006. godine stalni sam saradnik Agencije za ispitivanje javnog mnjenja DAMAR za tržišna istraživanja u kojoj sam rukovodio projektima vezanim za analizu tržišne pozicije medija i drugih tržišno orijentisanih organizacija u Crnoj Gori. U periodu oktobar 2001. godine - oktobar 2002. godine, bio sam angažovan kao stručni konsultant američke nevladine organizacije za podršku medijima IREX, za marketing i menadžment, u njihovoj kancelariji u Podgorici. U RTV Crne Gore obavljao sam poslove stalnog stručnog konsultanta za oblast istraživanja potrošača i marketing strategije (2003-2004). Bio sam član Upravnih i Nadzornih odbora većeg broja eniteta različitih oblika svojine.

U novembru 2010. godine izabran sam za člana Savjeta Centralne banke Crne Gore.

Član sam Odbora za ekonomske nauke Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Član sam međunarodne naučno-istraživačke asocijacije „Scientific Association CEMAFI International Nice“, iz Francuske.

Obavio sam više specijalizacija u inostranstvu, od kojih izdvajam:

  • U Francuskoj na Univerzitetu Sophia Antipolis u decembru 2015;
  • U SAD-u na Univerzitetu u Pitsburgu (januar-april 2003);
  • Studijski boravak u SAD-u u organizaciji američke NVO Freedom House iz Vašingtona (januar-april 2000);
  • U Velikoj Britaniji sam boravio na Univerzitetu u Bradfordu (mart-april 1998) i Stirlingu (maj-jul 1993);
  • Završio sam kurseve koje su organizovali Univerziteti Oxford i Birmingem u Mađarskoj (Budimpešta: novembar-decembar 1998) i Velikoj Britaniji (Vilton Park: jun 1999).

Učestvovao sam na brojnim konferencijama, konvencijama i simpozijumima iz oblasti Ekonomije i Menadžmenta, od kojih izdvajam:

  • Forum Economico e Finanziario per il Mediteraneo, MILANO MED FORUM, Novembre 2013,
  • Poslovna konferencija u Portorožu u organizaciji Ekonomskog fakulteta iz Ljubljane 2011. i 2013. godine;
  • Eduniversal Worl Conventions - (Paris, November 2008; Cape Town, October 2009; Prague, October 2010; Shanghai, October 2011);
  • MODERN Conference: Engaging in the Modernisation Agenda for European Higher Education, Brussels, Belgium, January 2012;
  • Simpozijum o korporativnom upravljanju u organizaciji Ekonomskog fakulteta iz Banja Luke 2011;
  • CEEMAN Annual conferences, 2008, 2009, 2010, 2011, Bled, Slovenia;
  • EFQM forum “Building high performing organisations in Europe, 2007 Athens.

Govorim, čitam i pišem engleski i italijanski jezik.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.