Rezultati projekta “Mediji 2040: Osnaživanje mladih zagovarača za slobodu medija na Zapadnom Balkanu” predstavljeni i u Podgoričkoj knjižari




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru projekta  “Mediji 2040: Osnaživanje mladih zagovarača za slobodu medija na Zapadnom Balkanu” studentkinje studijskog programa Medijske studije i novinarstvo Milica Kašćelan, Irina Marković, Sara Terzić, Hristina Šuković i Jovana Dimić uz mentorstvo prof. dr Nataše Ružić predstavile su rezultate projekta u prostorijama Podgoričke knjižare.
Studentkinje su podsjetile na urgentnost reagovanja institucija u rješavanju glavnih problema sa kojima se susreću novinari u Crnoj Gori poput zakonske regulative, samoregulacije, poštovanja Etičkog kodeksa, ali i socio-ekonomskog statusa. Nove vrste novinarstva i nove tehnike u novinarstvu otvaraju pitanje korišćenja vještačke inteligencije koju, takođe, treba bolje regulisati.
Učesnice projekta su istakle i bitnost edukacije građana o instituciji i ulozi Ombudsmana u kontroli medijskih sadržaja, kao i potrebu za intenzivnijim implementiranjem predmeta Medijska pismenost u obrazovni sistem.
Prezentaciji rezultata je, pored mnogobrojnih studenata i studentkinja prisustvovao i direktor online razvoja Vijesti Srdan Kosović koji je istakao da, ukoliko želimo da razmišljamo o budućnosti medija, moramo da shvatimo način na koji su funkcionisali u prošlosti. “Možemo očekivati da će se u budućnosti vratiti odnos odgovornosti između medija i čitaoca.
Generacija Alfa već zauzima stav da ono što se ne plaća nije ni vrijedno naše pažnje, jer živimo u periodu prezasićenosti informacijama i nedostatku slobodnog vremena”, zaključio je Kosović. On je prisutne studente upozorio i na ozbiljnost stanja opšte vještačke inteligencije koja će fundamentalno promijeniti ne samo novinarstvo, već i čitav svijet.
U projektu “Mediji 2040: Osnaživanje mladih zagovarača za slobodu medija na Zapadnom Balkanu” učestvuju univerziteti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova, a finansiran je i podržan od strane Ambasade Kraljevine Holandije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.