Naše dame u pomorstvu o položaju žena u ovoj industriji




Naše dame u pomorstvu o položaju žena u ovoj industriji

Povodom Međunarodnog dana žena u pomorstvu koji se svake godine obilježava 18. maja, i ove godine razgovaramo sa našim alumnistkinjama i saradnicama. Ovoga puta, sa nama su svoja iskustva i zapažanja podijelile: Anastasija Dodik, Sara Rakočević i Anđela Ćetković.

Anastasija Dodik je studenkinja specijalističkih studija na Pomorskom fakultetu Kotor za oblast Pomorski transport. Posjeduje ovlašćenje oficira/oficirke palube sa tri godine iskustva na poziciji Chief Purser. U slobodno vrijeme izučava dužnosti i odgovornosti pozicija kapetana, oficira palube i upravitelja mašine.

Anastasiju smo pitali da sa nama podijeli svoje iskustvo traženja posla na brodu, te iz perioda radnog angažovanja u smislu tretmana i odnosa prema njoj kao koleginici.

“U pitanju su na stotine poslatih mailova, poruka i poziva, prođenih intervjua i testova za raznorazne kompanije… od nekih kompanija dobijene odbijenice zbog državljanstva jer prihvataju kadete palube samo iz određenih država i sa određenih fakulteta sa kojima imaju ugovore, a od nekih kompanija čak nikakvog odgovora. Zahvaljujuci preporuci, došla sam na brod koji ima dušu i istoriju da odradim svoju kadeturu, koju sam zgrabila objeručke! Brzo sam napredovala zahvaljujući svom trudu, znanju, obrazovanju i radoznalom karakteru.

Image

Na brodu na kojem radim, oficiri palube i mašinci su uglavnom muškog pola. Zahvalna sam svojim kolegama koji me poštuju i pružaju mi sve potrebne informacije da moj posao teče laganim tempom. Uz to, nesebično dijele svoje znanje i iskustvo za moj brži napredak.

Na brodu posao nema rod, posao je isti i za oficira muškog pola i oficira ženskog pola!”

Sara Rakočević je u periodu od 2014. do 2017. pohađala pomorsku vojnu akademiju Accademia Navale, u Livornu, u Italiji. Svoju pomorsku karijeru počela je kao komandirka navigacijskog brodskog odreda na š/b „Jadran“. Danas obavlja dužnost komandantice pučinskog remorkera „Orada“. Odlično poznaje engleski i italijanski jezik, a 2023. god. stekla je zvanje magistra vojno-pomorskih nauka.

Saru smo pitali za njeno iskustvu u vezi sa zaposlenjem u okviru ove još uvijek dominantno muške profesije i konkretnim iskustvom rada u Mornarici Vojske Crne Gore.

 

 

Image

“Ministarstvo odbrane svake godine raspisuje javne oglase za upis kadeta ili kadetkinja na renomirane vojne akademije u Evropi i Americi. Zahvaljujući tim oglasima, došla sam do saznanja da ministarstvo odbrane školuje kadete u inostranstvu, i to na prestižnim vojnim akademijama, što je po meni bila i ostala izuzetna prilika za sve mlade ljude koji su spremni da se oprobaju u nečemu nesvakidašnjem. Svaki kadet koji ispuni uslove oglasa dobija besplatno školovanje i naravno stipendije na mjesečnom nivou za svoje potrebe tokom boravka na akademiji. Na osnovu ovoga, mogu reći da je to jedinstvena prilika za sve, i da vas čeka, kao što je i mene, obezbijeđeno radno mjesto u Vojsci Crne Gore.

Svoje radno iskustvo u Mornarici Vojske Crne Gore započela sam na š/b „Jadran“ kao komandir navigacijskog brodskog odreda, pri čemu sam nastojala da konstantno širim svoja znanja vezana za navigaciju i, naravno, svoja do tad stečena znanja prenosila kolegama iz svog brodskog odreda. Nakon ove dužnosti postavljena sam na mjesto komandantice pučinskog remorkera „Orada“ i tu dužnost još uvijek obavljam. Tokom svog rada imala sam priliku da učestvujem na brojnim kursevima i seminarima, a posebno izdvajam učešće u međunarodnoj misiji EU NAVFOR „ATALANTA“ u Somaliji, tokom koje sam obavljala dužnost dežurnog oficira borbene smjene. Zadatak ove misije jeste spriječavanje i potiskivanje piratstva na obalama Somalije. Zaista jedno nezaboravno iskustvo i tokom misije bila sam na broduIitalijanske ratne mornarice.

Mišljenja sam da me u budućnosti čekaju brojni izazovi u daljem radu i jedva čekam da se suočim sa istima!”

Na pitanje u vezi sa njenim eventualnim predlozima za unaprijeđenje položaja žena u pomorstvu, Sara nam je rekla:

“Moram istaći da Ministarstvo odbrane konstantno radi na privlačenju mladih ljudi u Vojsku Crne Gore. U bliskoj budućnosti očekujem dolazak još dvije koleginice, oficirke sa Hrvatske vojne akademije. Mimo toga, radimo i na prilivu mladih vojnikinja koje isto tako imaju mogućnost da se usavršavaju tokom svoje karijere kroz brojne obuke i školovanja, kako kod nas tako i u inostranstvu. Smatram da žene u pomorstvu više nijesu rijetkost i da se sve više mladih žena odlučuje za karijeru u pomorstvu.

Ono što je bitno jeste prihvatiti i podržati žene u pomorstvu, da i u ovoj oblasti podjednako cijenimo sposobnosti i žena i muškaraca. Prisustvo žena doprinijeće boljem razvoju pomorstva i boljoj radnoj atmosferi. Predrasude moramo „izbaciti iz upotrebe“ i dozvoliti da kolektivi, odnosno posade brodova, budu ispunjeni i muškim i ženskim idejama za rad, što bi se reklo, zajedno smo jači!

Moj predlog je da na nivou Vojske nastavimo sa dosadašnjim radom jer Vojska zaista radi na prilivu žena i na obezbjeđivanju radnih mjesta za njih. Moja poruka svim ženama jeste da se prijave, da probaju i da nakon svega procijene svoj opstanak u pomorstvu, a ja vam kažem da ćete same sebe iznenaditi svojim sposobnostima i mogućnostima!”        

Lijepe vijesti u smislu pozitivnih pomaka po ovom pitanju donosi nam i naša Anđela Ćetković.

Image

Anđela je 2018. godine nagrađena kao najbolji student studijskog programa Pomorske nauke na Pomorskom fakultetu Kotor, na kojemu je uspješno  završila i specijalističke studije. Trenutno plovi na LPG brodu u svojstvu treće oficirke. U okviru iste kompanije, karijeru je započela kao kadetkinja novembra 2020 godine. Od 2022. godine, plovi na poziciji treceg oficira/oficirke palube.

“Trenutno na brodu ima 25 članova posade od čega smo nas 3 žene. Ovo je za mene prvi put iskustvo da je na brodu više žena. Ako bih uporedila period na početku svoje karijere i sada, mogu reći da se vidi napredak. Organizuju se programi za kompanije gdje je uslov da mora biti više žena na brodu kako bi kompanija učestvovala, tako da se mijenja svijest pomoraca u pravcu da je normalno da žena bude na brodu.”

Djevojkama se zahvaljujemo i želimo sve najbolje u daljoj karijeri, a more uzburkano tek toliko koliko je potrebno za njihovo dalje napredovanje i za punu realizaciju njihovih velikih potencijala!

Svim pomorkinjama i pomorcima u cijelom svijetu želimo srećan praznik, puno zdravlja, povoljnog mora i uspješnog timskog rada!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.