Centar za istraživanje, inovacije i preduzetništvo Pomorskog fakulteta Kotor partner na novom projektu Interreg IPA




Centar za istraživanje, inovacije i preduzetništvo Pomorskog fakulteta Kotor partner na novom projektu Interreg IPA

Centar za istraživanje, inovacije i preduzetništvo Pomorskog fakulteta Kotor učestvovaće kao partnerska institucija na projektu „Razvijanje inovativne mreže za usvajanje rješenja u oblasti robotike i senzora radi poboljšanja praćenja i prevencije zagađenja slatkovodnih i morskih ekosistema – ROBONETCBC” (eng. Developing innovation network for uptake of solutions in robotics and sensors to improve monitoring and prevention of pollution of freshwater and sea ecosystems), u okviru programa INTERREG IPA HR-BiH-CG 2021–2027.

Primarni cilj projekta je uvođenje inovativnih pristupa korišćenjem robotike i senzora za rano upozoravanje na zagađenje, kako u morskim tako i u slatkovodnim sistemima. Fokusirajući se na primjenu plavih tehnologija, projekat teži da ublaži negativne uticaje na morske i slatkovodne ekosisteme u regionu, promovišući razvoj inovativnih rješenja u plavoj ekonomiji.

Za Centar za istraživanje, inovacije i preduzetništvo, ovaj projekat se nadovezuje na Erasmus + projekat „Razvoj zajedničkog interdisciplinarnog master programa Zaštita i upravljanje životnom sredinom – MEP&M“ kojim koordinira Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore. Iskorišćavanjem naučnog znanja i korišćenjem najsavremenije opreme u dijelu podvodne robotike i senzorike nabavljene kroz ovaj projekat, nastojaćemo da podstaknemo dalji napredak u oblasti zaštite životne sredine i njenog upravljanja.

Koordinator projektnog konzorcijuma je Šibensko-kninska županija. Pored Pomorskog fakuleta Kotor Univerziteta Crne Gore, partneri na projektu su Institut Ruđer Bošković, Sveučilište u Zadru, Privredna gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Fond za inovacije Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.