Održana panel diskusija posvećena spremnosti institucija za hitno reagovanje u slučaju rizika od izlivanja nafte u Boki Kotorskoj




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru treće po redu konferencije pomorskih nauka Kotor International Maritime Conference – KIMC 2023, jedan od panela održanih u srijedu, 29. novembra 2023. godine bio je posvećen spremnosti institucija za hitno reagovanje u slučaju rizika od izlivanja nafte u Boki Kotorskoj. Osim činjenice da se ove godine proslavlja 50 godina konvencije MARPOL posvećene sprečavanju onečišćenja sa brodova, pitanje rizika od izlivanja nafte sa nekog od mnogobrojnih plovila u našem Zalivu, naročito tokom ljetnje sezone, više je nego aktuelno pitanje i za stručnjake i za širu javnost, odnosno, za sve stanovnike Boke Kotorske.

Učesnici ovog panela bili su: mr Denis Vukašinović, predsjednik Bokeljske mornarice Kotor, zatim kap. Aleksandar Tomašević iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama,  Božidar Vukšić, referent za ekologiju i zaštitu životne sredine Luke Kotor, i Željko Lompar, inspektor sigurnosti pomorske plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar. Organizator panela bilo je Udruženje alumnista Pomorskog fakulteta Kotor, a moderatorka panela bila je doc. dr Zorica Đurović, prodekanica za razvoj i komunikaciju.

Panel je počeo prezentacijom koju je pripremio mr Denis Vukašinović. Kratak video prikazao je neke od scena nemilih događaja u vezi sa izlivanjem nafte u svjetskim lukama i nekoliko rizičnih događaja u vezi sa uplovljavanjem kruzera u kotorski zaliv. Osim toga, prikazan je i dio simulacije koju je gospodin Vukašinović odradio na jednom od simulatora Pomorskog fakulteta Kotor u okviru svog magistarskog istraživanja, a tiče se simulacije širenja naftne mrlje u Zalivu nakon potencijalne nesreće koja bi za rezultat imala izlivanje nafte iz broda za kružna putovanja.

Nakon uvodnog dijela, svi panelisti imali su priliku da predstave ingerencije svojih institucija u slučaju navedenih rizika i opasnosti, te kapacitete kojima raspolažu u smislu odgovora na potencijalno zagađenje naftom. Panelisti su odgovarali i na brojna pitanja prisutnih. Diskusija je omogućila bolji uvid u nadležnosti pojedinačnih institucija koje su panelisti predstavljali i redosljed aktivnosti u slučaju razmatranih nezgoda. Prisutni predstavnici institucija pokazali su dobru volju i entuzijazam svih činioca u lancu potencijalnih aktivnosti, koji rade na obukama, obezbjeđivanju adekvante opreme i redovnim zajedničkim i međuresornim vježbama. Sa druge strane, nesumnjivo se pokazao i nedostatak sistemske uređenosti i posvećenosti sličnim pitanjima sa najviših nivoa, te nedostatak adekvantnih resursa, uključujući i ljudske, za odgovarajuće  i blagovremene reakcije na bilo kakvo veće zagađenje.

Nakon panela, iskazana je želja svih učesnika da se razgovori na ovu temu nastave u formi sličnih panela ili okruglih stolova, kako bi se i značaj same teme izdigao na viši nivo i naveo donosioce odluka da se njome ozbiljnije bave. Uz to, istaknuta je važnost podizanja ekološke i građanske svijesti svih stanovnika Boke Kotorske, kako bismo zajednički sačuvali povjereni “biser Jadrana”.

Pomenuti panel bio je zaključna aktivnost ovogodišnje konferencije KIMC, te je nakon njegovog zaključenja proglašen i završetak treće konferencije pomorskih nauka u Kotoru 3rd Kotor International Conference – KIMC 2023.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.