Predavanje Miroslava Lajčaka na Pravnom fakultetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Danas je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore održano gostujuće predavanje slovačkog političara i diplomate, specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, kao i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, gospodina Miroslava Lajčaka.

Gostujuće predavanje pod naslovom "Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji - izazovi i šanse," okupilo je značajan broj predstavnika diplomatskog kora, profesora i studenata Pravnog fakulteta, a organizovanje predavanja je proisteklo iz više povoda, u prvom redu činjenice da je gospodin Lajčak nosilac visokog akademskog zvanja - počasni doktorat, koji mu je Univerzitet Crne Gore dodijelio 2019. godine, kao rezultat prepoznavanja promovisanja vrijednosti demokratskih procesa i multikulturalne tolerancije, kao i izuzetnog doprinosa na polju razvoja međunarodnih odnosa, prava i diplomatije, ali i jačanja crnogorsko-slovačkih odnosa i povezivanja univerzitetskih institucija.

Miroslav Lajčak je imao i ključnu ulogu u nadziranju referenduma za obnovu nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, kada je u svojstvu ličnog predstavnika šefa spoljne politike Evropske unije, Havijera Solane, predložio limit od potrebnih 55 odsto glasova za proglašenje nezavisnosti Crne Gore. I rani karijerni period vezuje Miroslava Lajčaka za Crnu Goru i Balkan uopšte, najprije kada je u svojstvu saradnika specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Balkan, 1999. godine, pratio tadašnje nemile balkanske prilike, a kasnije i u svojstvu slovačkog Ambasadora za Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Na predavanju smo imali prilike da čujemo o ključnim faktorima i perspektivama u procesu integracije Crne Gore u EU. Diskutovano je o aktuelnom napretku u pregovorima, trenutno aktuelnom iščekivanju dobijanja IBAR-a, uz naglasak na izazove koje Crna Gora mora savladati, poput usklađivanja pravnog sistema i institucionalnih reformi. Istovremeno, istaknute su i brojne šanse koje donosi pristupanje EU, uključujući priliku za unapređenje ekonomske konkurentnosti, jačanje vladavine prava i podsticanje društvenog razvoja. Naglasak je stavljen na važnost aktivnog angažmana svih relevantnih aktera u procesu pristupanja, kao i na potrebu za kontinuiranom podrškom EU u ovom procesu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.