COVID 19 okupio porodicu oko stola i povećao bliskost




 COVID 19 okupio porodicu oko stola i povećao bliskost

Period izolacije, uslovljen globalnom pandemijom, doprinio je da se u porodici razvije veći stepen bliskosti, tokom zajedničkih obroka.To su pokazali prvi rezultati naučnog istraživanja profesora Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Profesor ovog fakulteta Dragan Krivokapić navodi da je istraživanje realizovano na osnovu dobrovoljnog anonimnog onlajn anketiranja 1.232 roditelja djece – učenika osnovnih i srednjih škola iz sve tri regije Crne Gore.

Tema istraživanja glasila je: “Načini na koje djeca provode slobodno vrijeme i njihove svakodnevne navike tokom perioda od uvođenja privremenih mjera radi sprečavanja širenja novog Corona virusa”, sa posebnim akcentom na aktivno vrijeme posvećeno fizičkom vježbanju u kućnim uslovima.

"Roditelji su, u grupi pitanja kojom se ispitivao nivo bliskosti članova porodice, pretežno navodili da se tokom perioda od uvođenja privremenih mjera u njihovoj porodici znatno više obraćala pažnja na kvalitet pripremanja hrane,da su članovi njihove porodice mnogo češće nego ranije ručali i večerali zajedno i značajno se zbližili", kazao je Krivokapić.

Ovi rezultati svakako, dodaje on, ukazuju na pozitivne aspekte homogenizacije porodice tokom protekla dva i po mjeseca , koja je zbog “savremenih trendova” i ubrzanog tempa života u savremenim uslovima života i rada, sve manje provodila vremena na okupu.

Privremeni prestanak odlaska učenika u školu i pridržavanje mjera ostajanjem kod kuće, djeca su se, kao i svi, suočila sa potrebom nove organizacije svakodnevnih aktivnosti i promjenom navika i ustaljenog načina provođenja slobodnog vremena.

"Roditelji su tokom prethodna dva i po mjeseca provodili sa svojom djecom mnogo više vremena nego prije uvođenja privremenih mjera radi sprečavanja širenja novog Corona virusa (SARS-CoV-2). Ta okolnost je nesumnjivo omogućila roditeljima znatno objektivniji uvid u navike i načine na koje su njihova djeca provodila slobodno vrijeme tokom pomenutog perioda", naveo je Krivokapić.

Uviđajući značaj razvijanja i jačanja imunološkog sistema kao prirodne odbrane organizma od virusa, bakterija i drugih mikroorganizama, on navodi da je preko 90% anketiranih roditelja iskazalo da će u narednom periodu posvetiti znatno više pažnje jačanju imunog sistema svoje djece kroz odgovarajuću ishranu, fizičku aktivnost i formiranje zdravih životnih navika svoje djece.

"Roditelji su pokazali da je period od uvođenja privremenih mjera kod njih razvio svijest o značaju fizičke aktivnosti. Naime, vremensko ograničenje mogućnosti boravka i kretanja na otvorenom prostoru, nemogućnost korišćenja sportsko-rekreativnih terena i sl. doprinijelo je shvatanju važnosti usvajanja aktivnog životnog stila kao i značaja redovnog sportsko-rekreativnog vježbanja", istakao je profesor Krivokapić.

Na pitanje da li će savjetovati svoje dijete da se mnogo više kreće i bavi sportsko-rekreativnim aktivnostima nakon što se potpuno otkloni opasnost od novog Corona virusa i budu ukinute privremene mjere, preko 95% roditelja je odgovorilo potvrdno. Takođe, skoro isti broj anketiranih roditelja smatra da nedostatak fizičke aktivnosti može da uspori i naruši pravilan rast i razvoj djece, kao i da predugo sjedenje ispred računara, tableta, televizora uz stalno korišćenje smart telefona može da naruši pravilan rast i razvoj djece.

Krivokapić kaže da su ovo samo neka od zapažanja, nakon prvog uvida u dobijene odgovore.

"Detaljnija statistička obrada dobijenih rezultata, tek treba da uslijedi i omogućiće će objektivniji uvid u načine na koje su djeca provodila slobodno vrijeme tokom perioda od uvođenja privremenih mjera", zaključuje on.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/covid-19-okupio-porodicu-oko-stola-i-povecao-bliskost

https://m.cdm.me/drustvo/covid-19-okupio-porodicu-oko-stola-i-povecao-bliskost/

https://tvpljevlja.me/2020/06/01/covid-19-okupio-porodicu-oko-stola-i-povecao-bliskost/

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/281030/period-izolacije-povecao-bliskost-i-okupio-porodicu.html

https://fosmedia.me/mobile/infos/drustvo/period-izolacije-povecao-bliskost-i-okupio-porodicu

https://www.mladiniksica.me/period-izolacije-povecao-bliskost-i-okupio-porodicu/

https://kodex.me/clanak/210645/koronavirus-okupio-porodicu-oko-stola-i-povecao-bliskost

https://www.roditelji.me/blog/2020/06/06/korona-okupila-porodicu-cesce-rucali-i-vecerali-zajedno-i-bili-bliskiji/

https://www.roditelji.me/blog/2020/05/11/sprovode-istrazivanje-o-navikama-djece-i-tome-kako-provode-slobodno-vrijeme/

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/440693/izolacija-zblizila-roditelje-i-djecu?fbclid=IwAR2xhyI0OUjJLmiTnRB7Ew_Yr_a6ZDV2QVXUE3OZiOFI5_UD-NzyMJMUdm0

Image

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.