Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje UCG organizovano antropometrijsko mjerenje djece predškolskog uzrasta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dječaci i djevočice vrtića “Lastavica”, njih 80, zajedno sa vaspitačicama mr Majom Todorović, Ivanom Kosović, Marijanom Milatović, Zlatanom Martinović, Ivanom Vemić, mr Nadom Šćepanović, Marijom Vorotović i medicinskim sestrama Biljanom Knežević i Dijanom Baćović dan su proveli u posjeti Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore. Posjeta je organizovana u saradnji sa doc. dr Bojanom Mašanović i saradnicom u nastavi mr Milenom Mitrović radi utvrđivanja stanja uhranjenosti i obima fizičke aktivnosti predškolske djece. Pored mr Milene Mitrović, u antropometrijskom mjerenju učestvovali su studenti Kristijan Božić i Marija Vlahović.

Gojaznost predškolske djece može imati ozbiljan uticaj na njihovo zdravlje, jer djeca koja su gojazna u ovom uzrastu imaju povećan rizik od razvoja brojnih zdravstvenih problema u odraslom dobu, kao što su dijabetes tipa 2, srčane bolesti, visok krvni pritisak, emocionalni i mentalni problem – kazala je Milena Mitrović, i naglasila da gojaznost takođe može uticati na fizičku sposobnost, samopouzdanje i socijalne vještine djece.

Osim procjene stanja uhranjenosti, tokom naredne nedjelje biće prikupljeni podaci o nivou fizičke aktivnosti roditelja i djece pomoću upitnika za kvantitativnu procjenu fizičke aktivnosti koji su uručeni roditeljima, kao i podaci o eventualnom postojanju tjelesnih deformiteta nakon provjere posturalnog statusa koji će biti utvrđen u vrtiću  “Lastavica”.

Praćenje urednog razvoja od najmlađeg uzrasta i rani preventivni koraci su od ključnog značaja za očuvanje zdravlja predškolske djece i smanjenje rizika od zdravstvenih problema u budućnosti – naglašava doc. dr Bojan Mašanović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.