Fond za Zapadni Balkan istražuje izazove sa kojima se susrijeću sportistkinje tokom karijere




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U nastojanju da unaprijedi regionalnu saradnju, Fond za zapadni Balkan (WBF) sprovodi inicijativu koja podstiče mobilnost različitih aktera u akademskoj i drugim zajednicama. U sklopu projekta WBF MOVE Grants, u periodu od 29. aprila do 3. maja 2024. godine, dr Danijela Živković, docentkinja Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu (Srbija), u posjeti je Univerzitetu Crne Gore,  Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje.

Cilj istraživanja koje sprovodi zajedno sa kolegama sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, doc. dr Bojanom Mašanovićem i mr Milenom Mitrović, saradnicom u nastavi, jeste identifikacija prepreka sa kojima se sportistkinje suočavaju tokom svojih sportskih karijera, kao i motivacija koja ih podstiče da se bave sportom. U kvalitativnom istraživanju u formi fokus grupe učestvovalo je sedam studentkinja koje su ostvarile značajne karijere u različitim sportovima. Osim fakuleta u Nikšiću, projekat obuhvata posjete srodnim fakultetima u Skoplju, Sarajevu i Tirani, kao i u Nišu, gdje će se sprovesti istraživanje po istoj metodologiji.

Očekuje se da će rezultati ovog istraživanja biti od suštinskog značaja za formulisanje naučnih publikacija i podsticanje saradnje između nekoliko univerziteta i fakulteta u regionu. Ova inicijativa predstavlja važan korak ka promovisanju rodne ravnopravnosti i unaprjeđenju položaja žena u sportu na Balkanu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.