Održan Info dan o programima mobilnosti za studente i osoblje




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo je u srijedu 27/03/2024 godine u saradnji sa Kancelarijom za međunarodnu saradnju održan Info dan o programima mobilnosti. Ovaj događaj bio je prilika da se studentima i osoblju Fakulteta za turizam i hotelijerstvo predstavi ULYSSEUS mreža Evropskih univerziteta i brojne mogućnosti za akademsko i profesionalno usavršavanje koje se nude u okviru Alijanse, kao i mogućnosti stipendiranja mobilnosti u okviru Erasmus+CEEPUS programa, uključujući aktivne konkurse, postupke prijavljivanja i procedure vezane za boravak na partnerskim institucijama.

Info dan je svečano otvorila dekan fakulteta, prof. dr Đurđica Perović. U svom uvodnom obraćanju je naglasila da su razmjene ne samo prilika za akademski napredak, već i za lični razvoj svakog studenta. Putovanje i boravak u stranoj zemlji pružaju studentima mogućnost da se susretnu s različitim kulturama, jezicima i načinima života i na taj način steknu neprocjenjiva iskustva. Perović je takođe istakla da interakcija s kolegama iz drugih zemalja podstiče razmjenu ideja i jačanje međunarodnih konekcija, što može imati dugoročne benefite kako za dalji akademski tako i za profesionalni razvoj studenata.

Nakon uvodnog obraćanja dekana, Dorotea Bojić, saradnica za mobilnost mreže Ulysseus, predstavila je studentima mogućnosti koje ova mreža pruža. Upoznala ih je sa bogatim programom razmjene i benefitima koje studenti mogu ostvariti kroz učešće u međunarodnim programima.

Aleksandra Vuković, menadžerka Inovacionog Hub-a, potom je predstavila Hub i sve aktivnosti koje se sprovode u okviru njega. Naglasila je važnost razvoja inovacija i preduzetničkog duha, posebno među studentskom polulacijom, te pozvala studente da se aktivno uključe u projekte i događaje koji se organizuju u okviru Inovacionog Hub-a.

Jelena Pelević, predstavnica Kancelarije za međunarodnu saradnju, upoznala je studente sa postupkom prijave za razmjenu. Pružila je detaljne informacije o dokumentaciji i rokovima koji su neophodni za prijavu, te odgovarala na pitanja prisutnih vezano za programe međunarodne mobilnosti.

Dr Jovana Janinović je predstavila CEEPUS mrežu i partnerske univerzitete sa kojima Fakultet sarađuje. Pored toga, studentima je približila postupak prijave za učešće u programu razmjene preko ove mreže.

Na kraju, svoja neprocjenjiva iskustva sa boravka na Evropskim univerzitetima u okviru programa mobilnosti podijelile su studentkinje Anja Rovčanin (Maribor), Kristina Bijelić (Temišvar), Milka Bošković (Šćećin), dok su se koleginice Milana Tomović i Anđela Ivanović koje su trenutno na razmjeni u Kordobi svoja iskustva podijelile uključivši se online, preko Zoom platforme.

Ovaj Info dan o programima mobilnosti bio je prilika da se studenti informišu o brojnim mogućnostima za međunarodnu razmjenu kao i da čuju dragocjena iskustva kolega koji su već bili na razmjeni i na taj način obogatili svoje akademsko iskustvo.

Svi zainteresovani studenti koju žele učestvovati u programima razmjene mogu se obratiti Komisiji za međunarodnu saradnju Fakulteta za turizam i hotelijerstvo na mejl mobilnostft@ucg.ac.me. Ova adresa služi kao centralno mjesto za sve upite, prijave i daljnje informacije o programima mobilnosti na našem Fakultetu. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.