Početak Erasmus + projekta na Ekonomskom fakultetu - ME-Study in English




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prvi Erasmus + projekat u kojem je Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore koordinator, počeo je kick – off sastankom koji je održan u periodu od 27. do 28. marta 2024. godine na Ekonomskom fakultetu.

Projekat pod nazivom Promovisanje internacionalizacije visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori kroz izgradnju kapaciteta za studijske programe na engleskom jeziku ( ME-Study in English ) je strukturni projekat usmjeren ka izgradnji kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja (CBHE).

Cilj realizacije projekta je unapređenje procesa internacionalizacije institucija visokog obrazovanja u Crnoj Gori koji će kao krajnji rezultat imati povećanje broja studijskih programa na engleskom jeziku, a samim tim i veće učešće gostujućih profesora sa EU univerziteta u izvođenje nastave na ovim programima, kao i povećanje broja upisanih stranih studenata.

Projekat  ME-Study in English će na taj način omogućiti potpuniju integraciju crnogorskih univerziteta u evropski prostor visokog obrazovanja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,1 milion eura, a projekat će biti realizovan u toku naredne 4 godine

Nakon registracije učesnika, riječi dobrodošlice uputili su dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr Mijat Jocović, koordinator nacionalne Erasmus+ kancelarije u Crnoj Gori, gospođa Vanja Drljević i koordinatorka projekta, docent dr Tamara Backović, prodekanka za međunarodnu saradnju na Ekonomskom fakultetu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih partnerskih institucija. U ime koordinatora projekta, Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, na sastanku su bili: prof. dr Mijat Jocović, doc. dr Tamara Backović, doc. dr Jovan Đurašković, mr Magdalena Đurašković, mr Nemanja Popović, Filip Gregl i mr Sonja Žarić. U ime Univerziteta Donja Gorica, sastanku su prisustvovali prof. dr Maja Drakić, prof. dr Milica Vukotić, Katarina Šćepanović i Danilo Bulatović. Ispred Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja u Crnoj Gori na sastanku su bile prisutne Milica Kavedžić i Dunja Bojović dok je Savez studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore predstavljala Zerina Kardović. U ime predstavnika partnera iz Evropske unije - Univerziteta Azurna obala u Nici sastanku su prisustvovali prof. dr Srdja Redžepagić, Maria Hernandez i Dalenda Larifi, dok su predstavnici Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu bili prof. dr Kosjenka Dumančić i prof. dr Mladen Turuk.

Koordinator projekta, doc. dr Tamara Backović je dala pregled osnovnih ciljeva realizacije projekta, plan aktivnosti u prvoj godini realizacije projekta i pregled zadataka konzorcijuma projekta.

Na sastanku je detaljno razrađen plan zadataka, ciljeva i planiranih rezultata u okviru svakog radnog paketa i naznačen krajnji rok po pojedinačnim rezultatima aktivnosti do kraja realizacije projekta.

Učesnici sastanka su razmatrali sastav Nadzornog odbora projekta, Istraživačkog odbora projekta i Odbora za kontrolu kvaliteta projekta. Imenovani su rukovodioci pojedinačnih radnih paketa koji će organizovati projektne aktivnosti u okviru svojih radnih paketa i angažovati ostale članove projektnog tima za njihovu realizaciju.

Na sastanku je razmatran i predlog Ugovora o partnerstvu, a nakon toga predstavljen i plan finansijskog upravljanja i izvještavanja o projektnim aktivnostima. najavljeno je stavljanje u funkciju zvanične web stranice projketa – www.study-in-english.me, koja će predstavljati osnovni kanal za diseminaciju aktivnosti koje su realizovane na projektu.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.