Sve važne informacije o programima mobilnosti na uspješno održanom Mobility day-u




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U susret pripremi za prijavu na objavljene konkurse u okviru Erasmus+ programa mobilnosti, Ekonomski fakultet u Podgorici u saradnji sa Centrom za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta je 19. marta organizovao događaj pod nazivom Mobility day. Cilj ovog događaja je da akademsko osoblje i studenti na jednom mjestu dobiju sve važne informacije koje se odnose na način prijave i realizaciju ovih programa.

Uvodnu riječ je održala prof. dr Sanja Peković, prorektor za internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore koja je u obraćanju učesnicima ukazala na značaj unapređenja internacionalizacije kao važnog preduslova za osiguranje otvorenosti, kvaliteta i konkurentnosti visokog obrazovanja u Crnoj Gori. U uvodnoj sesiji događaja doc. dr Tamara Backović, prodekan za međunarodnu saradnju na Ekonomskom fakultetu govorila je o tokovima globalizacija na institucijama visokog obrazovanja. Globalizacija utiče na visokoškolske ustanove u svijetu kroz tržišno takmičenje i radikalno menja izgled univerziteta kao institucije. Rezultat težnje Ekonomskog fakulteta da ostane konkurentan na globalnom polju visokog obrazovanja jeste akreditovanje akademskog studijskog programa na dodiplomskim studijama na engleskom jeziku, čija je prva generacija studenata upisana u ovoj školskoj godini. Akademski program biznisa i ekonomije na engleskom jeziku - MONTEB je omogućio da se značajno unapredi program dolazne studentske mobilnosti i mobilnosti nastavnog osoblja. Studenti i profesori sa partnerskih visokoškolskih institucija u inostranstvu su realizacijom studijskog programa MONTEB u mogućnosti da se u potpunosti uključe u nastavni proces Ekonomskog fakulteta. Rukovodilac Centra za međunarodnu saradnju na Ekonomskom fakultetu, dr Sunčica Vuković predstavila je realizovane i planirane aktivnosti Centra, nakon čega je informisala studente o tome na koji način mogu da apliciraju za programe razmene upotrebom interaktivnih vodiča, koje je Centar kreirao.

U okviru prve sesije događaja, koordinatorka nacionalne Erasmus+ kancelarije, gospođa Vanja Drljević predstavila je rezultate istraživanja koje je Kancelarija sprovela, a koje je imalo za cilj da analizira iskustva i uticaj programa razmjene na profesionalni i lični razvoj učesnika u Erasmus+ programima. Jelena Pelević iz Kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore objasnila je koje sve mogućnosti za realizaciju programa razmjene imaju članovi akademske zajednice Univerziteta Crne Gore. Ona je govorila o postupku prijave za Erasmus+ program akademske razmjene, ali dala i praktične savjete za realizaciju ovih programa. Lejla Jusić, koordinatorka Erasmus studentske mreže (ESN) učesnike Mobility day događaja upoznala je sa radom mreže, ali i sa mogućnostima za učešće u njenim aktivnostima. Misija Erasmus studentske mreže je kreiranje mobilnijeg i fleksibilnijeg obrazovnog okruženja, kroz podršku u realizaciji studentskih programa mobilnosti i pružanje interkulturalnog iskustva i onim studentima koji nisu iskusili šta znači provesti jedan semestar van svoje matične države (internacionalizacija kod kuće). Mreža pruža pomoć i podršku dolaznim studentima i priprema studente za realizaciju odlaznih mobilnosti, ali i radi na promociji kako dolazne, tako i odlazne mobilnosti, podstičući interkulturalno razumijevanje i stvaranje pozitivnih promjena u društvu i unapređenje međunarodnog obrazovanja. Prezentaciju o mogućnostima koje pruža članstvo Univerziteta Crne Gore u Ulysseus mreži održala je Doroteja Bojić iz Kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore. Misija Ulysseus mreže evropskih univerziteta je povezivanje najprestižnijih institucija visokog obrazovanja u Evropi kako bi se, kreiranjem kapaciteta za inovacije i formiranjem teritorijalnih i digitalnih inovacionih ekosistema, udruženo prevazišli najveći izazovi današnjice. Univerzitetskom kadru i studentima su na raspolaganjuu brojne mogućnosti unutar ove mreže, od realizacije programa mobilnosti, preko praćenja besplatnih kurseva stranih jezika, webinara i konferencija, do povezivanja sa kolegama sa partnerskih univerziteta kroz rad na zajedničkim naučnoistraživačkim projektima.

Poslednja sesija ovog događaja odnosila se na diseminaciju iskustva akademske mobilnosti realizovane na Ekonomskom fakultetu. Svoje iskustvo razmjene sa partnerskim visokoškolskim institucijama na kojima je držala nastavu, kao i o benefitima učešća u ovim programima koje je koristila i kao student govorila je mr Jelena Jovović, saradnik u nastavi na Ekonomskom fakultetu. Studenti koji bi želeli da se prvi put prijave za neki od programa razmjene na dodiplomskim i master studijama uvek imaju jako puno nedoumica, prisutan je i strah od odlaska u drugu zemlju i nedostatak samopouzdanja za apliciranje na studije na stranom jeziku. O prilagođavanju na život i studije na inostranom partnerskom univerzitetu govorila je studentkinja osnovnih studija, Jelena Vulević. Ona je u zimskom semestru boravila na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu i u svom izlaganju osvrnula se na sve nedoumice koje je imala pre apliciranja za program razmene, ali i o nezaboravnom iskustvu koje je stekla studiranjem u inostranstvu. Podršku prisutnim studentima da se prijave na aktuelne konkurse programa studentske mobilnosti dao je i student Nebojša Tomić, koji je u prethodnom semestru studirao na Tehničkom univerzitetu u Ostravi. Disminacija iskustva programa razmene zaokružena je prikazivanjem video materijala koje su pripremili studenti koji su učestvovali u realizaciji studentske mobilnosti u prethodnom semestru.

Na samom kraju događaja učesnici su imali mogućnost da postave pitanja koja se odnose na programe razmjene, a organizatori su im poželeli puno sreće u procesu prijavljivanja na aktuelne konkurse akademske razmjene.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.