Osvrt na Dane brucoša 2023. – od Amfiteatra do uspona ka najvišem vrhu na Bjelasici (Foto galerija)




Osvrt na Dane brucoša 2023. – od Amfiteatra do uspona ka najvišem vrhu na Bjelasici (Foto galerija)

Dani brucoša 2023. godine tradicionalno su počeli Svečanim prijemom za više od 300 brucoša koji su odabrali da svoje školovanje nastave na najstarijem fakultetu u Crnoj Gori i to na njegova tri studijska programa: Osnovnim akademskim studijama (ekonomije), Osnovnim primijenjenim studijama (menadžmenta) i Academic studies Academic program in Business and Economics in English (MONTEB). Na prijemu koji je upriličen u Amfiteatru, prisutne je pozdravio dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr Mijat Jocović, koji im je poručio da svaka nova generacija studenata u naš fakultet unosi svoj kapital - mladost, energiju, maštu i radoznalost, te želju za napretkom. Studentima su se zatim obratili i prodekan za nastavu docent dr Zdenka Dragašević, prodekan za međunarodnu saradnju docent dr Tamara Backović kao i prodekan za naučnoistraživački rad docent dr Jovan Đurašković. Oni su studente upoznali sa pravilima studiranja, programima mobilnosti kao i vannastavnim aktivnostima na Fakultetu i prilikama za stručnu studentsku praksu. Student povjerenik, Danilo Banović, pozvao je brucoše da se uključe u rad studentskih organizaciji i na taj način upoznaju svoje kolege, doprinesu unapređenju studentskog standarda i učine studentske dane sadržajnijim.i učine studentske dane sadržajnijim. (Galerija fotografija)

Nakon ovog, upriličen je i svečani prijem brucoša prve generacije programa biznisa i ekonomije na engleskom jeziku – MONTEB. Više od 20 brucoša na ovom programu pozdravili su, pored uprave Fakulteta, njihovi budući profesori i saradnici u nastavi, kao i rukovodilac programa prof. dr Maja Baćović koja ih je upoznala da pojedinostima u vezi sa organizacijom nastave i literaturom. Sa studentima je razgovarao i Darko Ivanović, izvršni direktor Digital Den hub-a i tom prilikom najavio da će studenti ovog programa imati priliku da se, u okviru praktične nastave, upoznaju sa radom start-up-ova koji čine Digital den.

Drugog dana manifestacije, brucoši su učestvovali u radionici pod nazivom Time management kao ključni faktor preduzetničkog uspjeha na kojoj je predavač bio mr Radivoje Drobnjak, programski menadžer u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore. On je sa  studentima razgovarao o tome zašto je dobra organizacija vremena bitna u svim segmentima života, sa posebnim akcentom na preduzetnički uspjeh. Edukativnu radionicu organizovala je Coca-Cola HBC Crna Gora, projektni tim Evropske omladinske kartice (EYCA) u partnerstvu sa Univerzitetom Crne Gore, Ekonomskim fakultetom i Studentskim parlamentom u okviru programa Coca-Cola podrška mladima.

Treći dan u okviru Dana brucoša bio je rezervisan za predstavljanje studentskih organizacija koje okupljanju studente na Ekonomskom fakultetu. Brucošima su se, u neformalnom razgovoru, predstavili: Savez studenata Ekonomskog fakulteta, Vijeće studenata Ekonomskog fakulteta, Sportsko-rekreativno društvo studenata ekonomije i menadžmenta – EKOMEN i najmlađa među organizacijama – Društvo za menadžment i biznis – EMBA.

Studentima Osnovnih primijenjenih studija (Menadžment), na četvrtom događaju u okviru Dana brucoša, na događaju koji je bio organizovan samo za njih, predstavljena je edukativna igra koje će pratiti nastavno gradivo na predmetima prvog semestra pod nazivom ZUNO. ZUNO edukativna igra će pratiti nastavno gradivo na predmetima iz prvog semestra – Osnovi ekonomije, Ekonomija firme i Poslovna informatika. ZUNO platformu prezentovala je Milica Matović iz kompanije Alicorn, alumnistkinja Ekonomskog fakulteta. Tokom prezentacije, studenti su imali priliku da saznaju o načinu korišćenja igre u svrhe savladavanja i ponavljanja gradiva, tipove pitanja i mogućnosti za praćenje progresa. Uključivanje edukativne igre u nastavni proces je dio projekta "Game-driven HR Tech (GHR)" u kojem učestvuje Ekonomski fakultet, u saradnji sa kompanijom Alicorn iz Podgorice. Projekat se realizuje uz podršku Fonda za inovacije Crne Gore. Studentima je tom prilikom poručeno da će ZUNO igra uskoro biti dostupna na Play Store platformi.

Usponom na Bjelasicu pod nazivom „Ekomen Challenge“, u kojem je učestvovalo više od 90 brucoša i njihovih starijih studenata, ali profesora i saradnika, završena je ovogodišnja manifestacija Dani brucoša. Na planinarenju prethodnog vikenda, koje je obuhvatilo penjanje najvišeg vrha Bjelasice – Crna glava (2.139 m), a zatim druženje na Pešića jezeru, učestvovalo je i 7 studenata koji trenutno borave u Crnoj Gori posredstvom programa studentske razmjene, kao i profesori Ekonomskog fakulteta prof. dr Saša Popović i docent dr Jovan Đurašković.

Nakon pozdravnog obraćanja dekana prof. dr Mijata Jocovića,  koji je izrazio posebno zadovoljstvo zbog velikog odziva brucoša i prilike da se u uslovima planinske idile bolje upoznaju sa svojim starijim kolegama i profesorima, grupa predvođena profesorom Popovićem se, uz profesionalnog vodiča, uputila na 10 km dug pohod uz dobru energiju i raspoloženje.

Manifestacija Dani brucoša se od 2016. godine organizuje u prvoj sedmici nove studijske godine sa namjerom da studentima nove generacije omogući upoznavanje sa profesorima i saradnicima, starijim kolegama ali i sa procesima rada na Fakultetu, studentskim organizacijama, njihovim pravima i obavezama ...

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.