MedSeaRise projekat o klimatskim promjenama i varijaciji nivoa mora




Image

Klimatske promjene su evidentne u mnogim aspektima, među njima je i progresivno povećanje prosečnog nivoa mora, što utiče i na rijetke ekstreme, kako po učestalosti, tako i po intenzitetu. Procjena rizika koji proizilaze iz varijacija nivoa mora zahtijeva robusnu kvantifikaciju svih elemenata koji nivo mora čine opasnim. Da bi se efikasno prilagodili budućim uslovima mora, potrebno je pouzdano znanje o scenarijima kretanja nivoa mora.


ImageUpravo je to izazov kojim se bavi projekt MedSeaRise. Cilj projekta je poboljšati procjenu rizika koji proizlazi iz varijacija nivoa Sredozemnog mora kroz robusnu kvantifikaciju njegovog opasnog izvora. Projekt je finansiran u okviru programa Interreg EuroMED i okuplja 6 partnera i 1 pridruženog partnera iz Grčke, Italije, Španije, Francuske, Crne Gore i Malte.
Kick-off  sastanak projekta MedSeaRise održan je 20 i 21. februara 2024. godine u Solunu u organizaciji vodećeg partnera ANATOLIKI S.A., u saradnji s opštinom Kalamaria koja u projektu učestvuje kao pridruženi partner iz Grčke. 


Prvi dan kick-off sastanka bio je usmjeren na identifikaciji izazova u vezi sa porastom nivoa mora u svakom od ciljnih područja partnera. Zanimljiv ishod razgovora prvog dana odnosio se na diferencijaciju uticaja porasta nivoa mora u svakoj od zemalja koje ucestvuju u konzorcijumu. Među učesnicima, bilo je partnera koji su bili svjedoci uticaja porasta nivoa mora na antropogene aktivnosti kao što su razne turističke i industrijske aktivnosti, kao i na ekosisteme i kulturno naslijeđe koje se nalazi duž obale.


Drugi dan sastanka bio je posvećen tehničkim aspektima projekta i organizaciji administrativnih i upravljačkih struktura projekta. Partneri su razgovarali o organima upravljanja, organizovali strukture evaluacije i komunikacijske ciljeve projekta, dogovorili o narednim aktivnostima projekta i precizirali datume sledećih sastanaka partnerstva.
Projekt MedSeaRise započeo je u januaru 2024. i trajaće do marta 2026. Pratite nas za više informacija o projektu!

Više informacija o EuroMED programu možete pronaći na: https://interreg-euro-med.eu/en/who-we-are/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.