O učenju kineskog jezika u Osnovnoj školi ,,Sutjeska’’




Profesorica Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore Yuegiao Zhang govorila je na temu učenja kineskog jezika u Osnovnoj školi ,,Sutjeska’’.

Na pitanje kako izgledaju časovi kineskog jezika, profesorica Yuegiao je objasnila da se časovi sastoje od učenja mandarinskog jezika i slobode učenika da sami osjete kinesku kulturu.

"Kada je riječ o mandarinskom, počinjemo sa pinjinom i postepeno učimo djecu neke dnevne izraze, kao što su “nǐ hǎo” što znači ‘’zdravo’’, “xièxiè’’, što znači ,,hvala’’. Kada je riječ o kulturi, kad god dolaze kineski tradicionalni festivali, mi obično organizujemo neke aktivnosti kako bi ih proslavili sa djecom", kazala je profesorica Zhang.

Ona je pomenula Mid-Autumn festival, tokom kojeg se učenicima predstavljaju razni običaji i priče vezane za kinesku kulturu. 

"Učimo ih kako da kažu ‘’Srećan Mid-Autumn festival’’, da jedu kolače u obliku mjeseca, slušaju muziku i zajedno pjevaju. U isto vrijeme, djecu učimo kako da dijele, jer je po kineskom učenju moralno obrazovanje djece veoma važno, moraju da uče kako da poštuju druge, da budu ljubazni i da dijele sa svojim prijateljima", kazala je Zhang.

Kada je riječ o trajanju kursa, Zhang kaže da trajanje kursa zavisi od nivoa znanja djeteta.

"Za međunarodne učenike, mandarinski je obično podijeljen na šest nivoa. HSK1 je najosnovniji nivo, i on uključuje pozdrave, vrijeme, predstavljenje sebe, kupovinu, itd. Vjerujem da će trajati četiri mjeseca ili manje, ukoliko djeca budu imala dva časa nedeljno", dodaje ona.

Pisanje kineskog jezika, kako tvrdi ona, može se naučiti nakon samo tri mjeseca

"Pisanje uključuje vrijeme, mjesto, karaktere i događaje. Međutim, ukoliko želite da naučite složenije riječi ili rečenice, potrebno je mnogo više vremena i vježbe kako bi se savladali", navodi Zhang.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.