Održano predavanje na temu "Arhitektura Kine"




Održano predavanje na temu "Arhitektura Kine"

Serijal predavanja o kineskoj kulturi u 2024. godini, u organizaciji Instituta Konfucije na UCG, započeo je sa temom “Kineska arhitektura”. Predavanje je održala Mila Babović, profesorica kineskog jezika, književnosti i kulture, ujedno i prevodilac u Ambasadi NR Kine u Podgorici.

Tokom predavanja, Mila je prisutne upoznala sa osnovnim karakteristikama i osobenostima kineske arhitekture, kao i sa njenom istorijom. Takođe, govorila je o razvoju kineske arhitekture, od prvih nalazišta uz Žutu rijeku tokom dinastije Šang, pa sve do fascinantne arhitekture modernih kineskih metropola. Pored detalja koji karakterišu kinesku arhitekturu, uključujući kupolu, fasadne boje i ukrase, kao i važnost brojeva i simbola, ljepota kineske arhitekture je dodatno prikazana kroz predstavljanje specifičnosti niza veličanstvenih građevina kao što su: Ratnici od terakote, Zabranjeni grad, bašte dinastije Ćing, čuveni pekinški hutonzi itd. Bilo je riječi i o elementima evropske arhitekture u Kini, arhitektonskim stilovima kasnog 20. i 21. vijeka i drugim neobičnim arhitektonskim rješenjima koja se mogu vidjeti u današnjoj Kini.

Završni dio predavanja bio je posvećen fascinantnom Kineskom zidu i njegovoj simbolici, pa su prisutni mogli da se dodatno uvjere zašto je ova građevina jedan od najvažnijih simbola kineske kulture i jedno od sedam svjetskih čuda.

Image Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.