Predavanje 29. marta: Čuveni profesor Aleksandar Kavčić otkriva tajne tehnološkog uspjeha i patentiranja izuma




Predavanje 29. marta: Čuveni profesor Aleksandar Kavčić otkriva tajne tehnološkog uspjeha i patentiranja izuma

Profesor dr Aleksandar Kavčić, poznat po svom patentu zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom svijeta, održaće predavanje na Univerzitetu Crne Gore, 29. marta 2024. godine, u 11. 00 sati, u Rektoratu UCG, u Podgorici.

Predavanje će biti na teme: Optimalni čitač magnetskih memorija i Kada i kako patentirati izume.

Profesor Kavčić je trenutno profesor elektrotehnike na Univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu i na Univerzitetu Havaji u Manoi, a predavao je i u Teksasu, Hongkongu kao i na Harvardu. Univerzitet na kome radi, Karnegi Melon, dobio je je jednu od najvećih odšteta u istoriji univerziteta u sudskom postupku protiv preduzeća Marvell Technology Group zbog krađe i korišćenje patenta, koji je Kavčić opisao u svojoj doktorskoj disertaciji. Patent je dobio široku primjenu u industriji magnetskih memorija.

Profesor Kavčić je i filantrop i osnivač fondacije Alek Kavčić, čiji su osnovni ciljevi promocija obrazovanja i nauke.

Same teme predavanja, profesor Kavčić je opisao u nastavku.  

Optimalni čitač magnetskih memorija: Predstavićemo problem čitanja signala sa magnetskih memorija onako kako je on izgledao ranih devedesetih godina, i poći tragom rješavanja problema upravo onako kako se to dešavalo prije tri decenije. Tada, dakle prije 30 godina, broj tranzistora (računarskih jedinica) koji se mogao ugraditi u čip je bio MILION puta manji nego danas, a pod tim graničnim uslovima je trebalo naći rješenje.

Osvrnućemo se na razvoj tehnologije koji je doprinio usvajanju tehnološkog rješenja ranih 2000-ih godina i enormnom finansijskom uspjehu ovog izuma, ali ćemo i sasvim realno procijeniti budućnost ovog izuma u sljedećoj deceniji. 

Kada i kako patentirati izume: Imate izum? Patentirati ili ne? Ko treba da patentira? Sa kojim ciljem? Bili Vi izumitelj, ili možda investitor u tehnološki razvoj, Vi svakako morate biti svjesni izuzetno velike vjerovatnoće da Vaš patent propadne, a da dotični izum nikada ne dočeka da bude implementiran u nekom proizvodu.

Osvrnućemo se na sve zamke patentiranja, kao i na okolnosti pod kojima treba patentirati i šta zapravo očekivati. Vidjećemo da odluke o patentiranju ne treba donositi olako, i da je tu potrebno mnogo više planiranja i poznavanja tržišnih uslova nego što to na prvi pogled izgleda.   

Događaj je otvoren za medije i zaintersovanu javnost.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.