Univerzitet Crne Gore i Univerzitet Miškolc jačaju međunarodnu saradnju potpisivanjem Pannónia sporazuma




Univerzitet Crne Gore i Univerzitet Miškolc jačaju međunarodnu saradnju potpisivanjem <span class="CyrLatIgnore">Pannónia</span> sporazuma

Univerzitet Crne Gore i Univerziteta Miškolc, Mađarska, iskoračili su ka značajnom jačanju međunarodne saradnje i razmjene u oblasti obrazovanja. Predstavnici Univerziteta Crne Gore su posjetili  Univerzitet Miškolc u Mađarskoj, u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, i tom prilikom potpisan je  Pannónia sporazum, čime je uspostavljeno partnerstvo između dva univerziteta.

Delegacija Univerziteta Crne Gore, koju je predvodio prorektor za nastavu, prof. dr Veselin Mićanović, član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Dijana Vučković i šefica Kancelarije za projekte dr Srna Sudar, učestvovala je u konstruktivnim sastancima i Greennovation konferenciji sa ciljem unapređenja saradnje i jačanja internacionalizacije.

Tokom zvanične posjete Univerzitetu Miškolc, delegacija Univerziteta Crne Gore se sastala sa rektorom Univerziteta Miškolc, dekanom Ekonomskog fakulteta, prodekanom za međunarodnu saradnju  i šefom Odjeljenja za istraživanje i razvoj i StartUP Centra. Ovi susreti poslužili su kao platforme za istraživanje različitih mogućnosti saradnje i postavljanje temelja za buduće zajedničke inicijative.

Potpisivanje Bilateralnog sporazuma za Pannónia program označava značajan korak u partnerstvu između dva univerziteta. Ovaj sporazum ističe zajedničku posvećenost olakšavanju mobilnosti studenata i osoblja, čime se obogaćuje akademsko iskustvo pojedinaca oba učilišta.Image

Pannónia program, koji je finansiran od Vlade Mađarske, predstavlja platformu za mobilnost u visokom obrazovanju unutar i izvan Evrope. Pruža raznovrsne mogućnosti za studente, nastavnike, istraživače i osoblje, obuhvatajući kako opće stipendije za mobilnost, tako i specijalizovane programe za izvrsnost. Glavni cilj Pannónia sporazuma je uspostavljanje čvrstog okvira za kontinuiranu saradnju u mobilnosti i razmjeni aktivnosti između Univerziteta Crne Gore i Univerziteta Miškolc. Formalizacijom ovog partnerstva, oba učilišta su spremna za otvaranje novih puteva u akademskom razvoju, kulturnoj razmjeni i međusobnom obogaćivanju.

Univerzitet Miškolc nudi diplome u preko 300 studijskih programa unutar svojih sedam fakulteta i jednog instituta. Univerzitet je fokusiran na sticanje, primjenu i dijeljenje znanja koje proizlazi iz susreta s novim situacijama i različitim ljudima. Institucija je uključena u raznovrsne evropske istraživačke projekte, sa snažnom saradnjom u istraživanju i razvoju inovacija sa komercijalnim partnerima/industrijom, kako u Mađarskoj, tako i van nje. Takođe, Univerzitet Miškolc nudi studije na engleskom jeziku na sva tri nivoa studiranja – osnovinim, master i doktorskim studijama.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.